Browar Artezan
Artezan to pierwszy polski rzemieślniczy browar założony przez domowych piwowarów. Swoją inaugurację miał na żywieckim Festiwalu Birofilia w czerwcu 2012 r. Od tamtego czasu Piotr ‚coder’ Wypych, Jacek ‚hasintus’ Materski oraz […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Artezan to pierwszy polski rzemieślniczy browar założony przez domowych piwowarów. Swoją inaugurację miał na żywieckim Festiwalu Birofilia w czerwcu 2012 r. Od tamtego czasu Piotr ‚coder’ Wypych, Jacek ‚hasintus’ Materski oraz […]
Artezan to pierwszy polski rzemieślniczy browar założony przez domowych piwowarów. Swoją inaugurację miał na żywieckim Festiwalu Birofilia w czerwcu 2012 r. Od tamtego czasu Piotr ‚coder’ Wypych, Jacek ‚hasintus’ Materski oraz Dariusz ‚darko’ Doroszkiewicz zaoferowali nam piwa w stylach: Witbier, Dubbel, India Pale Ale, Russian Imperial Stout, Brown Porter, American/Pacific Pale Ale, Saison, Flanders Red Ale. W browarze czynione są ciągłe inwestycje gdyż miłośnicy piwa domagają się coraz większej ilości specjałów od Artezana. Pojawiły się nowe fermentory i tanki leżakowe, propagator drożdży, wymiennik ciepła oraz maszyna do butelkowania. Teraz priorytetem jest powiększenie warzelni z obecnych 5,5 hl do 10 hl. Piw z Artezana spróbować można w lokalach wymienionych na witrynie browaru.
Na początku roku 2015 Artezan przeniósł się do nowego browaru w Błoniu, a w Natolinie urzęduje Browar Bazyliszek.
Browar Artezan, Natolin 27
A tak prezentuje się pełna specyfikacja Browaru Artezan (Natolin), udostępniona w związku z uruchomieniem browaru w nowej lokalizacji wraz z nową instalacją browarniczą i zamiarem sprzedaży dotychczasowej:
Warzelnia:
Śrutownik do słodu Engl rok prod. 2013, wydajność 250 kg/h.
Kocioł zacierno-warzelny z palnikiem gazowym (propan) i mieszadłem, poj. robocza 10 hl, zatwierdzenie typu, podest.
Kadź filtracyjna, poj. robocza 13 hl.
Whirlpool, poj. robocza 6 hl.
Zbiornik gorącej wody z pompą, ogrzewanie elektryczne, poj. robocza 450 litrów.
Pompa zacieru i brzeczki gorącej z wężami gumowymi.
Płytowy wymiennik ciepła Schmidt.
Wskaźniki temperatury, falowniki do pompy i mieszadła.
Fermentacja:
Zestaw natleniania brzeczki z reduktorem ciśnienia i filtrem.
Zbiornik wody lodowej (200 l) z agregatem i pompą obiegową.
Fermentor z płaszczem chłodzącym, poj. robocza 10 hl, całkowita 12 hl, dopuszczalne ciśnienie 0,5 bar, ciśnienie testowe 2 bar, z zatwierdzeniem typu -3 sztuki.
Sterowanie temperaturą fermentacji – szafka ze sterownikami plus elektrozawory i orurowanie.
Pompa do piwa i mycia CIP oraz węże.
Leżakownia:
Zbiorniki leżakowe, poj. robocza 10 hl, dopuszczalne ciśnienie 0,5 bar, ciśnienie testowe 2 bar – 7 sztuk.
Zbiornik leżakowy poj. robocza 17 hl, dopuszczalne ciśnienie 0,5 bar, ciśnienie testowe 2 bar – 1 sztuka.
9 Comments »