artezanArtezan to pierwszy polski rzemieślniczy browar założony przez domowych piwowarów. Swoją inaugurację miał na żywieckim Festiwalu Birofilia w czerwcu 2012 r.  Od tamtego czasu Piotr ‚coder’ Wypych, Jacek ‚hasintus’ Materski oraz Dariusz ‚darko’ Doroszkiewicz zaoferowali nam piwa w stylach: Witbier,  Dubbel, India Pale Ale, Russian Imperial Stout, Brown Porter, American/Pacific Pale Ale, Saison, Flanders Red Ale. W browarze czynione są ciągłe inwestycje gdyż miłośnicy piwa domagają się coraz większej ilości specjałów od Artezana. Pojawiły się nowe fermentory i tanki leżakowe, propagator drożdży, wymiennik ciepła oraz maszyna do butelkowania. Teraz priorytetem jest powiększenie warzelni z obecnych 5,5 hl do 10 hl. Piw z Artezana spróbować można w lokalach wymienionych na witrynie browaru.

Na początku roku 2015 Artezan przeniósł się do nowego browaru w Błoniu, a w Natolinie urzęduje Browar Bazyliszek.

Browar Artezan, Natolin 27

www.artezan.pl

A tak prezentuje się pełna specyfikacja Browaru Artezan (Natolin), udostępniona w związku z uruchomieniem browaru w nowej lokalizacji wraz z nową instalacją browarniczą i zamiarem sprzedaży dotychczasowej:

Warzelnia:

Śrutownik do słodu Engl rok prod. 2013, wydajność 250 kg/h.

Kocioł zacierno-warzelny z palnikiem gazowym (propan) i mieszadłem, poj. robocza 10 hl, zatwierdzenie typu, podest.

Kadź filtracyjna, poj. robocza 13 hl.

Whirlpool, poj. robocza 6 hl.

Zbiornik gorącej wody z pompą, ogrzewanie elektryczne, poj. robocza 450 litrów.

Pompa zacieru i brzeczki gorącej z wężami gumowymi.

Płytowy wymiennik ciepła Schmidt.

Wskaźniki temperatury, falowniki do pompy i mieszadła.

Fermentacja:

Zestaw natleniania brzeczki z reduktorem ciśnienia i filtrem.

Zbiornik wody lodowej (200 l) z agregatem i pompą obiegową.

Fermentor z płaszczem chłodzącym, poj. robocza 10 hl, całkowita 12 hl, dopuszczalne ciśnienie 0,5 bar, ciśnienie testowe 2 bar, z zatwierdzeniem typu -3 sztuki.

Sterowanie temperaturą fermentacji – szafka ze sterownikami plus elektrozawory i orurowanie.

Pompa do piwa i mycia CIP oraz węże.

Leżakownia:

Zbiorniki leżakowe, poj. robocza 10 hl, dopuszczalne ciśnienie 0,5 bar, ciśnienie testowe 2 bar – 7 sztuk.

Zbiornik leżakowy poj. robocza 17 hl, dopuszczalne ciśnienie 0,5 bar, ciśnienie testowe 2 bar – 1 sztuka.

9 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s