Historia lubi się powtarzać. W kwietniu 2013 odwiedziłem wraz z dadkiem (niestrudzonym podróżnikiem po małych browarach) zlokalizowany w Natolinie k. Grodziska Mazowieckiego Browar Artezan. Minęły przeszło 4 lata i znów z dadkiem udaliśmy się w to samo miejsce. Tyle tylko, że od 2015 urzęduje w nim Browar Bazyliszek. Michał Maciąg, szef browaru, od samego początku czynił w nim różnorakie przebudowy i poprawki. Na moje pytania kiedy będzie można zobaczyć efekt stwierdzał: „już niedługo”. To „niedługo” trochę trwało, ale w końcu udało się Bazyliszka zobaczyć. Pierwsze wrażenie to wykorzystanie każdej praktycznie wolnej przestrzeni na produkcję i magazynowanie. Browar właściwie rozrasta się poza mury – agregat chłodniczy jest na zewnątrz, niedługo będzie dobudowywane kolejne pomieszczenie na tanki. Obecnie jest sześć fermentorów i dwanaście leżaków – wszystkie po 12 hl. Do tego kilkanaście drewnianych beczek po ~225 litrów. Względnie mała pojemność warzelni i zbiorników umożliwia Bazyliszkowi serwowanie ciągłych nowości. Podczas naszej wizyty spróbowaliśmy co najmniej siedmu nowych piw, które nie trafiły jeszcze na rynek! Zresztą zobaczcie sami. W pierwszej części materiału wideo rozmowa z ekipą Bazylisza, w drugiej dłuuuga degustacja 🙂

Browar Bazyliszek, Natolin 27

www.browarbazyliszek.pl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s