Ranking Piw 2013
Ranking krajowych piw dostępnych w roku 2013 według PolskieMinibrowary.pl Zestawienie oparte jest o kategorie i piwa występujące w największym plebiscycie miłośników piwa w Polsce czyli Plebiscycie Browar.biz na Piwo Roku […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Ranking krajowych piw dostępnych w roku 2013 według PolskieMinibrowary.pl Zestawienie oparte jest o kategorie i piwa występujące w największym plebiscycie miłośników piwa w Polsce czyli Plebiscycie Browar.biz na Piwo Roku […]
Świetny pils w czeskim typie z solidną goryczką, słodową podbudową i lekkim diacetylem w aromacie. Co istotne, efekt osiągnięty na krajowej Marynce i Lubelskim. Można? Można!
2. Reden – Jasne
Obok Browaru Rynek to właśnie Reden robi porządnego pilsa. Wyrazista goryczka w piwach typu lager to wciąż u nas rzadkość.
3. Ciechanów – Ciechan Lagerowe
Słynny pils za 3 złote to właśnie Lagerowe. Tylko błagam, ma być stabilność, a nie rosyjska ruletka!
1. Bierhalle Warszawa – Marcowe
Pite na początku 2013 jeszcze przed Warszawską Piwną Rewolucją. To już nie to wspaniałe piwo co dawniej, ale sentyment pozostał.
2. Piwna – Marcowe
Całkiem zgrabna interpretacja stylu o umiarkowanej słodowości, z lekkimi nutami kwiatowo-owocowymi.
3. Ciechanów – Marcowe
Tylko w wersji niefiltrowanej z beczki (próbowane na WFDP). Butelkowe, a nawet beczkowe filtrowane to inna bajka i tych wariantów nie polecam.
Pierwsze miejsce dla specjalnej edycji dostępnej na Festiwalu Birofilia w Żywcu. Piwo chmielone amerykańskim Cascade urzekało swoim aromatem i porządną goryczką. Bardzo dobre połączenie schwarzbiera z solidnym chmieleniem (także na zimno) amerykańską odmianą.
2. Brovarnia – Starogdańskie (Ciemne)
Świetny ciemniak z wyrazistymi wędzonymi akcentami. Mam wrażenie, że z każdym rokiem coraz bardziej mocnymi. Może w przyszłym roku powinno znaleźć się w kategorii piw wędzonych?
Miejsce na podium należy się tylko i wyłącznie wersji z tanku, jeszcze przed dodaniem miodu, który czyni to piwo niemożebnie słodkim. W wersji z leżakowni piwo charakteryzuje się odpowiednią treściwością bez zbędnej słodyczy i tylko lekką karmelowością.
Brak Twojej propozycji w tej kategorii
I kolejny rok z rzędu bez obsadzenia tej kategorii. Wychodzi na to, że to zły czas dla zwykłych koźlaków…
1. Browar na Jurze – [Pinta] Imperator Bałtycki
Absolutnie fenomenalne piwo będące dumnym reprezentantem polskiego piwowarstwa. Mocna goryczka, wyrazista i złożona słodowość, do tego ukryta, rozgrzewająca moc. Cudne.
2. Kormoran – Porter Warmiński
Niezmiennie najlepszy bałtycki porter w Polsce. A w tym roku udało mi się go spróbować po raz pierwszy z beczki i jest jeszcze lepiej!
To piwo musi leżakować. Próbowane świeże jest zbyt agresywne alkoholowo i trochę zbyt słodkie. Leżakowanie wychodzi mu tylko na dobre i takie radzę próbować.
Akcenty amerykańskie w aromacie i smaku są na tyle umiarkowane, że można to piwo traktować jako podrasowanego dry stouta. Kawa i czekolada na optymalnym poziomie.
Świetne lekkie ciemne piwo chmielone amerykanami. Wyjątek wśród krajowych piw, czekam na więcej!
W tym piwie urzekała gładkość i jedwabistość smaku, no i ta niesamowita czekoladowość…
Rzadko pijam piwo w wersji butelkowej. Milk stouta z Piwnej degustowałem właśnie w takiej wersji i było to jedno z lepszych piw jakie piłem w domu. Wzorcowe wręcz połączenie paloności ciemnych słodów ze słodkością laktozy.
Pierwszy krajowy Robust Porter i jak dotąd najlepszy. Solidna goryczka wcale nie od amerykańskich, lecz angielskich odmian chmielu. Do tego porządna paloność. Dobra rzecz!
3. Gościszewo – [AleBrowar] Black Hope
Można rzec, że to już klasyk i cieszy, że utrzymał w 2013 swój wysoki poziom. Tylko żeby był jeszcze częściej warzony…
Podstawowe piwo sesyjne w 2013. Umiarkowana goryczka, przyjemna cytrusowość. O to właśnie chodzi w APA (choć mamy tu chmiele z regionu Pacyfiku).
2. Widawa – Summer Ale
Goryczka bardziej intensywna niż w Pacyfiku, ale przez wyrazistą cytrusowość piwo jest orzeźwiające i przyjemne w piciu.
Pierwsza wędzona APA, w dodatku z browaru restauracyjnego. Brawo za innowacyjność!
1. Ciechanów – Grand Prix AIPA
To było największe zaskoczenie roku 2013. Perfekcyjna AIPA uwarzona z pomocą domowego piwowara w browarze regionalnym. Ideał w każdym calu i kolejnym warkom trudno będzie ten poziom osiągnąć.
Urzekający smak i aromat owoców tropikalnych połączony ze zdecydowaną goryczką. Orzeźwiający i pijalny, co nie zawsze jest regułą przy tym stylu.
3. Browar na Jurze – [Pinta] Oto Mata IPA
Nowatorskie piwo, którego eurolagerowy wygląd nie zapowiada uderzenia goryczki. Bardzo fajne połączenie lekkości i rześkości z wyrazistą goryczką.
Mocno bananowy, bardzo przyjemny hefeweizen. Akcję z rozpijaniem beczek tego piwa po konkursie na Festiwalu Birofilia w Żywcu zapamiętam na długo…
Podwójne orzeźwienie. Nie dość, że pszenica to jeszcze chmielona amerykanami. Super piwo na start wieczoru!
3. Ursa Maior – Ursa Royzbawiony
Wszystko w tym hefeweizenie było na swoim miejscu. Wyraźne goździki i banan, umiarkowana treściwość, odpowiednia lekkość i dobra pijalność.
1. Trzy Korony – [Piwoteka] Kokolobolo
Kokolobolo był bardzo dobrym połączeniem pszenicznej lekkości ze słodowym finiszem i wyczuwalną mocą. Do tego ciekawy owocowo-winogronowo-goździkowy aromat. Udane piwo kontraktowej Piwoteki.
2. Ursa Maior – Ursa Dobra Karma
Nie jestem fanem ciemnych pszenic, ale ta mi podpasowała. Piwo jest przyjemne w piciu, orzeźwiające dzięki pszenicznym, kwaskowym akcentom. Bez wyrazistej karmelowości i słodowości spotykanej często przy tym stylu.
3. Brak Twojej propozycji na III miejsce w tej kategorii
1. Kormoran – Podróże Kormorana – Witbier
To chyba zaskoczenie roku 2013 numer dwa. Regionalny Kormoran zdeklasował konkurencję w tym segmencie, prezentując wzorcowego wręcz wita. Zasłużone gratulacje!
Niesamowita hybryda stylów IPA i Witbier o mocnej, przyjemnej goryczce, z ziołowymi i cytrusowymi akcentami w aromacie i smaku. Pijalność na 5!
3. Bartek – [Szałpiw] Jasny Dynks
Solidny wit z kolendrą, cytrusami i względnie mocną jak na styl goryczką. Najważniejsze, że odpowiednio orzeźwiający.
Perfekcyjne połączenie cytrusów i wędzonki. Niesamowicie lekkie, wręcz zwiewne piwo przywodzące na myśl Grodzisza. Wędzonka i goryczka są tu delikatne ale zauważalne. Bardzo finezyjne piwo.
Pełne, łagodne, zbalansowane, wręcz orzeźwiające, co jest zaskoczeniem w przypadku stouta. Wyczuwalny lekko amerykański, chmielowy sznyt w tym piwie. Prócz tego kawa i czekolada w odpowiedniej dawce. Świetne!
3. Ursa Maior – Ursa Deszcz w Cisnej
Łagodne i jedwabiste, z miłą, nieagresywną wędzonką. Treściwość średnia, duża pijalność. Bardzo przyjemne w odbiorze. Dla mnie wędzony klasyk.
Pierwsze miejsce odnosi się do pierwszej, najlepszej według mnie warki tego piwa. Świetne połączenie cytrusa z pikantną przyprawowością, zarówno w smaku jak i aromacie. Pijalność wybitna.
2. Pracownia Piwa – 6 Joseph’s Street
Intrygujący stout, którego charakter określony jest przez specyficzną gęstość, oleistość żytniego słodu. Kolejny pyszny stout z Pracowni Piwa.
Pierwszy krajowy sour ale dojrzewający w drewnianej beczce. Rewolucja piwna ma aromat amerykańskich odmian chmielu, ale mam nadzieję, że wkrótce spróbujemy większej liczby takich właśnie orzeźwiająco kwaśnych, wytrawnych piw.
4. Browar na Jurze – [Pinta] Apetyt na Życie
Przez długi czas jedynym krajowym żytnim piwem było to z Konstancina. Pinta postanowiła poszerzyć wybór tej kategorii. Apetyt na życie to ciekawe połączenie bananowo-pszenicznych akcentów charakterystycznych dla hefeweizena z gęstością, oleistością i rześką kwaskowością słodu żytniego.
5. Bartek – [Szałpiw] Szczun
Wersja dostępna na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa była dla mnie najlepszym piwem tam dostępnym. Fantastyczny aromat amerykańskich odmian chmielu, wyrazista goryczka, świetna pijalność przy jednocześnie silnym woltażu. Fakt, że stylowo podchodziło bardziej pod Imperial AIPA, ale smakowało wybornie.
Brak Twojej propozycji na I, II i III miejsce w tej kategorii
Pacific Pale Ale zrewolucjonizował krajową scenę rzemieślniczego piwowarstwa. Okazało się, że piwo chmielone nowofalowymi, aromatycznymi odmianami wcale nie musi być mocno goryczkowe. Główną rolę odgrywać ma przyjemny cytrusowy aromat i smak, do tego dobre zbalansowanie. Przy wizycie w lokalu i spróbowaniu premierowych piw, Pacific staje się idealnym wyborem na resztę wieczoru. Pijalność rewelacyjna.
2. Browar na Jurze – [Pinta] Imperator Bałtycki
Imponujący ‚rzut na taśmę’ w wykonaniu Pinty. Piwo pojawiło się niecałe dwa tygodnie przed końcem roku i mocno namieszało w zestawieniu. Imperator Bałtycki to piwo monumentalne, stanowiące najlepszą wizytówką polskiego piwowarstwa AD 2013. To nowatorskie podejście do klasycznego portera bałtyckiego – poprzez zastosowanie amerykańskich odmian chmielu piwo zyskuje niesamowitą złożoność i dodatkowy pazur. Po prostu piwowarski skarb Polski!
3. Pracownia Piwa – 6 Joseph’s Street
To piwo zostało wybrane jako przedstawiciel wszystkich stoutów zaoferowanych w 2013 przez Pracownię Piwa. Crack, Cent US, Czarna Krowa i w końcu 6 Joseph’s Street były przepysznymi stoutami, dowodząc tym samym, że Pracownia ma idealną rękę do tego stylu.
W tym roku extra kategoria dla piwa, które wzbudziło najwięcej kontrowersji i to nie tylko wśród jego miłośników. Poczynając od ostrej awantury na temat ekykiety, po jej edycję, kończąc na kwestiach związanych już z samym piwem. Miało być Klasztorne IPA, a wyszło Saison IPA. Ważne, że piwo smakowało, a cała otoczka, która mu towarzyszyła zasługuje na specjalne uwzględnienie w rankingu.
Gratuluję wszystkim wyróżnionym ale także tym, którzy nie zostali uwzględnieni w rankingu. Pierwszy raz spotkałem się z sytuacją, kiedy w poszczególnych kategoriach lista piw zasługujących na uznanie wynosiła więcej niż trzy. Wyjątek zrobiłem dla kategorii piw specjalnych, bo właśnie nowatorskie i nieszablonowe podejście piwowarów wyjątkowo cenię. Ranking i liczba nowych piw, a przede wszystkim fakt, że debiutanckie piwa zostały piwami roku, dobitnie pokazuje jak udany dla polskiego piwowarstwa był rok 2013. Tradycyjnie już wznoszę piwny toast za ludzi. Dziękuję piwowarom, którzy przygotowywali dla nas te wspaniałe piwa, dziękuję ludziom tworzącym lokale z dobrym piwem oraz wszystkim tym, którym zależy na podnoszeniu i propagowaniu piwnej kultury w Polsce!
3 Comments »