Piwo Roku 2012

piworoku

Informacje szczegółowe dot. Plebiscytu Browar.biz —->>> KLIK

Ranking krajowych piw dostępnych w roku 2012 według PolskieMinibrowary.pl

Zestawienie oparte jest o kategorie i piwa występujące w największym plebiscycie miłośników piwa w Polsce czyli Plebiscycie Browar.biz na Piwo Roku 2012! Wyniki Plebiscytu Browar.biz opublikowane zostaną 8 lutego 2012 tutaj.

Piwa jasne (pils/lager) – do 13°BLG

1. Haust – American Lager

Nowatorskie podejście do lagera. Wyraźnie goryczkowe i odpowiednio aromatyczne wskutek użycia do chmielenia na zimno amerykańskiego Cascade’a.

2. Bierhalle Warszawa – Pils

Najlepszy klasyczny pils w kraju przynajmniej do połowy 2012 – odpowiednio mocna goryczka, minibrowarowa świeżość i rześkość.

3. Widawa – Premium Lager

Trzecie miejsce za te partie tego piwa, do chmielenia których użyto amerykańskiego Simcoe. Mocna ziołowo-sosnowa goryczka to jest to!

Piwa jasne mocne (lager) – pow. 13°BLG w tym maibocki

1. Bierhalle Warszawa – Marcowe

Do połowy roku jedno z lepszych piw warszawskiego Bierhalle. Przyjemna umiarkowana słodowość z delikatnym owocowym akcentem. Pijalność bardzo dobra.

2. Jabłonowo – (Manufaktura) Pils

Wersja beczkowa dawała nadzieję na porządnie chmielonego krajowego dolniaka. Owszem, lana wersja tego piwa była bardzo smakowita ale już wersja butelkowa to kompletna pomyłka. Cytat koleżanki próbującej wersję butelkową: „Dobre, słodkie!”.

3. Trzy Korony – Bursztynowe

Porządne sesyjne piwo, nie narzucające się swą obecnością i będące idealnym towarzyszem do rozmów na niepiwne tematy ze znajomymi.

Piwa ciemne dolnej fermentacji – do 13°BLG

1. Browar na Jurze – [Pinta] Czarna Dziura

Klasyczny, wręcz wzorcowy schwarzbier. Szkoda, że względnie drogi jak na lagera bo warto byłoby po niego sięgać częściej.

2. Widawa – Czarny Kur

Początkowe warki nie zachwycały ale pod koniec roku piwo zdecydowanie się poprawiło. Suchość i wytrawność zdecydowanie pozycjonowały to piwo jako schwarzbiera.

3. Trzy Korony – Ciemne

Kolejne przyjemne sesyjne piwo z Puław. Jest delikatna paloność, kawowość i brak słodyczy. Gdyby jeszcze cena była adekwatna…

Piwa ciemne dolnej fermentacji – pow. 13°BLG

Brak Twojej propozycji w tej kategorii

Zazwyczaj w tym miejscu mój wybór padał na Irisha z BK albo Belfasta z Jabłonowa. W roku 2012 sięgnąłem po te piwa może raz…

Portery dolnej fermentacji

1. Kormoran – Porter Warmiński

Od czasu debiutu w 2009 r. stanowi dla mnie wzorzec stylu. Świetnie smakuje nawet nie poddany przeleżakowaniu.

2. Zamkowy – Żywiecki Porter

Mam wrażenie, że jakość cieszyńskiego portera polepszyła się w 2012 r. Przede wszystkim pozbawiony jest wyrazistej alkoholowości. No i niebagatelną rzeczą wpływającą na częstotliwość jego konsumpcji jest szeroka dostępność…

3. Ciechanów – Porter

Ostatni porter na pudle, który próbowany był „w dacie” a wiadomo, że portery najlepsze są po terminie. Zasłużył na wyróżnienie swoim brakiem słodkości choć obecny jest tu dziwny akcent przypalonego karmelu.

Piwa ciemne górnej fermentacji – do 13°BLG  (kategoria zawiera m.in. alty, stouty, brown ales, ciemne ales)

1. Gościszewo – [AleBrowar] Sweet Cow

Ah, ta laktoza:) Wybornie pijalny stout z niezapomnianym mlecznym posmakiem. Ale paloność jak najbardziej wyczuwalna.

2. Widawa – Kruk

W dniu jego premiery atakowała wściekła goryczka, po dwóch tygodniach piwo się zbalansowało. Gdyby było dłużej dostępne może i zawalczyłoby o pierwsze miejsce.

3. Tarczyn – (Manufaktura) Bury Kocur

Głównym atutem tego piwa było chmielenie amerykanami. Niestety, zbyt wysoko pozycjonowane cenowo przez właścicieli lokali zniknęło z piwnego krajobrazu…

Piwa ciemne górnej fermentacji – pow. 13°BLG (kategoria zawiera m.in. alty, stouty, brown ales, ciemne ales)

1. Gościszewo – [AleBrowar] Black Hope

Bezdyskusyjne zwycięstwo w kategorii dla pierwszego krajowego Black IPA. Wytrawne, goryczkowe, palone plus amerykański chmiel. Czego chcieć więcej od tego stylu?

2. Tumski – Stout

Jeden z lepszych krajowych komercyjnych stoutów jakie miałem okazję pić. Co ciekawe, próbowałem wersji butelkowej.

3. Artezan – Dziadek Mróz

Smakowo właściwie analogicznie do portera bałtyckiego no ale warto wrzucić na pudło pierwszego polskiego komercyjnego RISa.

Piwa jasne górnej fermentacji – do 13°BLG (kategoria zawiera m.in. belgijskie ales, pale ales, amber ales, kolońskie)

1. Gościszewo – [AleBrowar] Amber Boy

Pierwsze miejsce za wspaniałe, silniejsze chmielenie drugiej warki dostępnej od połowy 2012 r. Niebagatelną kwestią decydującą o zwycięstwie w kategorii była też dostępność tego piwa.

2. Widawa – Shark

Pierwsza polska komercyjna APA. Fenomenalna, intensywna ale nie zalegająca goryczka i zadziwiająca jak na 12-tkę pełnia smaku.

3. Zamkowy – Brackie Pale Ale Belgijskie

Fenomen na piwowarskiej scenie. Piwo górnej fermentacji, które trzymało swoją wysoką jakość jeszcze przeszło rok po terminie. Takich piw, w takich cenach i z taką dostępnością nam potrzeba!

Piwa jasne górnej fermentacji – pow. 13°BLG (kategoria zawiera m.in. mocniejsze belgijskie ales, pale ales, amber ales, IPA, IIPA, AIPA, etc.)

1. Gościszewo – [AleBrowar] Rowing Jack

Bezapelacyjnie najlepsza polska AIPA. Wspaniała ożywcza cytrusowość, umiarkowane słodowe „ciało” i ta rewelacyjna goryczka. Światowa klasa!

2. Brovarnia – AIPA

To piwo dało sygnał do chmielowej rewolucji. Druga po „Ataku chmielu” polska AIPA wyznaczała nowy styl – mniej karmelowo-słodowy za to z większą rześkością i cytrusowością. Protoplasta „Wiosłującego Jacentego”, wtedy w marcu 2012 to był dla mnie szok!

3. Haust – Red AIPA

W kategorii AIPA sytuuje się pomiędzy „lekkim” Jacentym a „karmelowym” Atakiem Chmielu. Tu następuje idealne zbalansowanie słodowości i goryczki.

Piwa pszeniczne – jasne – do 13°BLG (kategoria zawiera m.in. jasne, ciemne, koźlaki – pszeniczne, witbiery)

1. Brovaria – Pszeniczne

Po abdykacji pszenicy w warszawskiej Bierhalle właśnie to piwo z poznańskiego minibrowaru zasługuje na miano najlepszej, najbardziej stylowej pszenicy w Polsce.

2. Pivovaria – Pszeniczne

Pszenica z radomskiej Pivovarii dostępna jest w wersji beczkowej również poza
browarem i dobrze, bo smakowo nie można jej wiele zarzucić.

3. Brak Twojej propozycji na III miejsce w tej kategorii

Piwa pszeniczne – ciemne, mocne

1. Brovaria – Pszenica Mocna

Idealne połączenie pszenicznych owocowych aromatów i akcentów, z treściwością i mocą koźlaka. Kolejny raz z rzędu to piwo to majtersztyk!

2. Browar na Jurze – [Pinta] Psze Koźlak

PszeKoźlak  smakował lepiej w okolicach lub po dacie przydatności. Intensywna piana powstawała wskutek rezurekcji drożdży w butelce czasem powodując efekt „granatu”. Jedno z ciekawszych piw w historii współczesnego polskiego piwowarstwa:)

3. Kormoran – Podróże Kormorana – Weizenbock

Warto sięgnąć wyłącznie po wersję beczkową – jest tam przyjemna owocowość i treściwość. Butelka w żadnym razie nie jest warta żądanych za nią pieniędzy.

Piwa pszeniczne – wit/blanche

1. Browar na Jurze – [Pinta] Viva la Wita

Wspaniały reprezentant „kreatywnego” piwowarstwa. Mimo wysokiego ekstraktu, swoją ożywczą cytrusowością znokautował konkurentów. Szkoda, że w późniejszych warkach przesadzono trochę z chmieleniem.

2. Artezan – Wit

Różne to piwo miało oblicza w 2012 roku. Raz pomarańczowe, raz cytrusowe, w końcu wypadkowa obydwu elementów. Serwowanie tego piwa zimą jest dla mnie dziwną manierą ale latem to będzie zbawienie dla zmysłów.

3. Czenstochovia – Witbier

Piwo uwarzone na podstawie receptury piwowara domowego Krzysztofa Kuli. Smakowite!

Piwa specjalne – wędzone/dymione (zawiera piwa z udziałem słodów wędzonych/dymionych)

1. Browar na Jurze – [Pinta] a´la Grodziskie

Unikalne piwo, które powinno być znakiem rozpoznawczym polskiego piwowarstwa. Co prawda w wersji PINTY jest za bardzo wędzone, a za mało pszeniczne ale i tak to wyjątkowa rzecz.

2. Browar na Jurze – [Pinta] Jak w dym

Pierwsza warka bardziej mi smakowała niż druga, która miała mniej intensywną wędzoność i zbyt silny posmak karmelu.

3. Widawa – Borsuk

Gdyby edycja 2012 Borsuka smakowała jak ta z drugiej warki byłoby może nawet pierwsze miejsce. A tak tylko trzecie miejsce za śladową wędzonkę.

Piwa specjalne (zawiera pozostałe ciekawe piwa na bazie słodów, np. wędzonych, innych, czy różnych dodatków naturalnych (poza miodem) na etapie zacierania/warzenia/leżakowania)

1. Gościszewo – [AleBrowar] Naked Mummy

Z dynią nie miało nic wspólnego i dobrze. Wyraźna goryczka plus przyprawowy konglomerat. Wbrew pozorom dość orzeźwiające. Intrygujący ejl.

2. Browar na Jurze – [Pinta] Dyniamit

I tu także brak słodkawej podbudowy jakiej można byłoby się spodziewać po dyniowym piwie. Zamiast tego jest owocowość i goryczka. Tak jak i wygrany z AleBrowaru, próbowane wyłącznie w wersji lanej.

3. Widawa – Kawka

Tu dla odmiany przewagę miała wersja butelkowa, charakteryzująca się adekwatnym aromatem i smakiem świeżo zmielonej kawy. Różnice w wersjach beczkowych i butelkowych powinny dać do myślenia „rzemieślnikom”.

Piwa miodowe / aromatyzowane / napoje na bazie brzeczki / pozostałe (zawiera piwa aromatyzowane miodem naturalnym jak i sztucznym na róznych etapach produkcji, piwa zaprawiane innymi dodatkami smakowo-aromatycznymi, napoje słodowe, napoje na bazie brzeczki, etc.)

1. Czarnków – Gniewosz Grejpfrut  – żartowałem 😛

Brak Twojej propozycji na I, II i III miejsce w tej kategorii

 

Debiut 2012

1. Gościszewo – [AleBrowar] Rowing Jack

Rowing Jack to reprezentant AleBrowaru, który wnosi ustęsknioną goryczkę na nasz przesłodzony piwny rynek. Piwo klasy światowej a jego mistrzostwo doceniliśmy gdy spróbowaliśmy warkę z roku 2013, niestety trochę gorszą.

2. Widawa – Kruk

Kruk był atomowym wejściem na rynek piwnych „kolaborantów”. Goryczka zwalała wręcz z nóg i byłą zapowiedzią braku kompromisów. Miały być piwa ekstremalne i kontrowersyjne? I były…

3. Browar na Jurze – [Pinta] Viva la Wita

PINTA dzieliła i rządziła w 2011 ale widać co to znaczy konkurencja. To już nie było to, choć Viva la Wita zmiotła podczas swego debiutu wity z AleBrowaru, a później i z Artezana. Mimo takiego woltażu była zdecydowanie bardziej orzeźwiająca!

 

Piwo Roku 2012

1. Gościszewo – [AleBrowar] Rowing Jack

No tak, to był rok pod znakiem stylu AIPA. Mam nadzieję, że i Polska doczeka się tak aromatycznej odmiany chmielu która umożliwi uwarzenie piwa o tym charakterystycznym sosonowo-cytrusowo-żywicznym aromacie i mocnej goryczce. Tutaj wspomnę, że w kategorii międzynarodowej Piwem Roku 2012 został Karel z kontraktowego  Nomáda czyli Czeska IPA do której użyto wyłącznie tamtejszych odmian chmielu.

2. Gościszewo – [AleBrowar] Black Hope

Właściwie należałoby napisać, że rok 2012 to rok amerykańskiego chmielu, którego użyto również do Black Hope’a. To chyba jedyne piwo o którego powrót dopominano się tak mocno. No i pierwsze krajowe piwo w tym stylu.

3. Widawa – Shark

Pierwsza krajowa komercyjna APA. Wspaniała, przesmakowita goryczka, pełny smak pomimo 12° Blg. Kolejna warka ma przekroczyć 100 IBU i takiej goryczkowej ekstremy oczekuję!

pr2012a

Najbardziej ulepszane piwo 2012

1. Artezan – IPA

Extra kategoria dla piwa, które w ciągu roku najbardziej zmieniało się na plus. Pierwsza warka IPA była w stylu wyspiarskim ale już każda kolejna zbliżała się do kategorii AIPA zachowując jednak unikalne zblansowanie goryczki i słodowości. Prawdziwa sesyjna IPA, jakkolwiek to może dziwnie brzmieć.

Na koniec należy wznieść piwny toast za ludzi, dzięki którym rok 2012 był tak udany dla polskiego piwowarstwa. Dziękujemy piwowarom, którzy przygotowywali dla nas te wspaniałe piwa, dziękujemy ludziom tworzącym lokale z dobrym piwem oraz wszystkim tym, którym zależy na podnoszeniu i propagowaniu piwnej kultury w Polsce. Oby rok 2013 był jeszcze lepszy!

6 Comments »

  1. Zasłużone uznanie dla AleBrowaru. Zgadzam się w 100%. Ich wyróżnione piwa są wspaniałe. Szkoda że nie zwróciłeś uwagi na dwa piwa od Pinty. Czyli angielskie śniadanie i atare ale jare. B.smakowite i wysoce pijalne piwa.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s