5 maja 2012 nastąpiło otwarcie kolejnego krajowego browaru restauracyjnego. Jego lokalizacja od razu wzbudza żywszą reakcję wśród piwoszy – to Żywiec! Swego czasu Żywiec zwykł uchodzić za synonim polskiego piwa, to marka powszechnie znana w Polsce i rozpoznawana za granicami naszego kraju. Obecnie żywiecki browar to jeden z gigantów na krajowym rynku z mocami produkcyjnymi sięgającymi 5 mln hl piwa rocznie. Jednocześnie to świetny przykład jak połączenie odpowiednio dobranych surowców z metodą High Gravity Brewing potrafi wyprać piwo z jakiegokolwiek smaku.

I oto pod bokiem giganta wyrósł Żywiecki Browar Rzemieślniczy Krajcar. Okazję do sprawdzenia piw z Krajcara stworzyła wizyta na kolejnej edycji Festiwalu Birofilia. Krajcar zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie średniowiecznego kościoła św. Krzyża z charakterystycznymi figurami przedstawiającymi scenę z Golgoty. Już od wejścia widzimy pokrytą miedzianym płaszczem warzelnię. Została on dostarczona przez firmę Andrzeja Gałasiewicza i jest drugą po browarze Olbracht w Toruniu wyprodukowaną w kraju na zlecenie jego firmy. Charakteryzuje się wybiciem 5,7 hekto i wyposażona została w system półautomatycznego sterowania. Zbiorniki na dolnej, niedostępnej dla oczu klientów kondygnacji to już sprzęt Joh. Albrechta – 5 tanków leżakowych po 700 litrów i 2 fermentory o takiej samej objętości. Całość dopełniona jest dwoma zbiornikami wyszynkowymi po 1000 litrów i jednym o połowę mniejszym. Warzelnia oraz leżakownia to domena miejscowego piwowara – Jerzego Lorenca.

To co rzuca się w oczy po wejściu do Krajcara to ciekawy, stylowy wystrój za który odpowiedzialni są właściciele: Piotr Wieczorek oraz Jan Żak . Na parterze uwagę zwracają okrągłe siedziska zainstalowane w stylizowanych, obciętych do połowy beczkach. Na wprost od wejścia możemy podziwiać warzelnię i charakterystyczny bar z miedzianą kolumną nalewaków. Przy beczkach ustawiono intrygujące syfony. Podświetlona woda z unoszącymi się drobinkami tworzy ładny wizualny efekt. Na górze jest jeszcze ciekawej. Z boku sali również skomponowana dwa okrągłe siedziska, jednak tym razem w formie kadzi warzelnych! Ściany przystrojone są imitacjami zaworów, zegarów i innych industrialnych gadżetów tworząc oryginalny klimat. Wystrój niewątpliwie stanowi o atrakcyjności tego miejsca.

No i w końcu piwo. Obecny jest tu zestaw znany już z innych browarów uruchamianych przez Andrzeja Gałasiewicza czyli Pils, Pszeniczne, Marcowe, Ciemne oraz Koźlak. Każde piwo dostępne jest w 50 ml próbce, jednak przekłamują one zapach i smak piwa, dodatkowo powodując szybkie jego ogrzanie. Z kolei 0,4 to pojemność niezbyt dobra do degustowania. Z piw dostępnych tutaj najciekawszy wydał mi się koźlak, gdyż wyróżniał się swoim zdecydowanym, może trochę zbyt alkoholowym posmakiem na tle dość płaskich pozostałych piw. Na pewno warto odwiedzić ten lokal dla ciekawego wystroju i przy okazji zobaczyć, w jakiej formie są warzone tu piwa.

Piwo: Pils, Pszeniczne, Marcowe, Ciemne, Koźlak

Żywiecki Browar Rzemieślniczy Krajcar, Żywiec, Świętokrzyska 8

Recenzje na browar.biz

Galeria czerwiec 2012

Galeria czerwiec 2014

6 Comments »

  1. Bardzo polecam ta restauracje jak dla mnie najlepsza w Zywcu. Jedzenie świetne,obsluga mila,a piwko robią sami z naturalnych skladnikow poprostu rewelacja szacunek do właściciela bo ceni sobie jakość a nie ilość

  2. Szef lizodup. Znajomi nr 1. A pracowników na gdzieś. I ich godz czuwania w pracy przy obsłudze jego zaljocholizowanych przyjaciół. Żal patrząc na to do czego jest zdolny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s