Kaliski „Złoty Róg” był pierwszym krajowym browarem restauracyjnym wykorzystującym urządzenia i technologię niemieckiej firmy Kaspar Schulz. Otwarcie browaru nastąpiło w listopadzie 2006 r. „Złoty Róg” mieści się na dwóch poziomach zabytkowej kamienicy – parter urządzony jest w piwowarskim klimacie (tu znajduje się warzelnia o wybiciu 2,5 hl), piwnica jest już bardziej surowa, a wrażenie potęguje zimnoniebieskie światło, którymi oświetlone są fermentory i tanki leżakowe. Zwrócić trzeba uwagę na możliwość degustacji próbek dostępnych tu piw, które podawane są w wyszukanym szkle o pojemności 100 ml. Rzecz to ciągle rzadko spotykana w krajowych browarach restauracyjnych, choć prawdę mówiąc piw nie ma tu aż tak wiele, by nie zdołać wypić każdego z nich w trakcie wizyty.
Piwo: Pils, Weizen, Dunkel
Złoty Róg, Kalisz, Aleja Wolności 3
1 komentarz »