Browar Zapanbrat
Żywiec wyrasta na zagłębie piwnego rzemiosła i na powrót może stać się synonimem dobrej jakości, która tak mocno została nadszarpnięta przez koncernowego molocha. Od kilku lat działa tu restauracyjny Krajcar, […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Żywiec wyrasta na zagłębie piwnego rzemiosła i na powrót może stać się synonimem dobrej jakości, która tak mocno została nadszarpnięta przez koncernowego molocha. Od kilku lat działa tu restauracyjny Krajcar, […]
Żywiec wyrasta na zagłębie piwnego rzemiosła i na powrót może stać się synonimem dobrej jakości, która tak mocno została nadszarpnięta przez koncernowego molocha. Od kilku lat działa tu restauracyjny Krajcar, w pobliżu znajduje się też dedykowane kontraktowcom Zarzecze. Jednak przełom w jakości oferowanego piwa nastąpił dzięki uruchomionemu w grudniu 2016 Browarowi Zapanbrat. To podobnie jak Zarzecze browar „na wynajem”, w którym miejsce znaleźli Trzech Kumpli oraz Raduga. Mieści się w zabudowaniach zakładu mięsnego, w których dawniej utrzymywany był park samochodowy. W browarze mamy nowoczesną i wykonaną pod zamówienie instalację czeskiej firmy Pacovské strojírny oraz to co istotne w kwestii dobrej jakości piwa butelkowego – pasteryzator przepływowy i linię rozlewniczą pochodzące z czeskich firm Morávek i Raveco. Właścicielami browaru są bracia Przemek i Michał Dobijowie. Chcecie by oprowadzili Was po browarze? Zobaczcie wideo!
Będąc na miejscu nie mogło obyć się bez spotkania z głównym bohaterem dnia czyli Piotrkiem Sosinem z Trzech Kumpli. Jego inicjatywa jako pierwsza uzyskała nowy tytuł Piwna Jakość w roku 2017. Z Piotrkiem oraz Przemkiem i Michałem rozmawiam m.in. o tym jakie nowe piwa od Trzech Kumpli pojawią się w najbliższych miesiącach i jakie usprawnienia czekają Browar Zapanbrat!
1 komentarz »