Pracownia Piwa to drugi po Artezanie krajowy browar założony przez domowych piwowarów – Tomka Rogaczewskiego i Marka Bakalarskiego. Usytuowany w podkrakowskiej Modlniczce, sąsiaduje bezpośrednio z okazałym budynkiem hotelu Magnat, którego życzliwy właściciel dzierżawi miejsce browarowi. Debiut Pracowni miał miejsce podczas czwartej edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa w 2013. Trudno uwierzyć, że w momencie wykonywania tej fotorelacji browar obchodził dopiero swoje pierwsze urodziny. Podsumujmy roczny bilans – 23 piwa czyli nowe piwo co dwa tygodnie, sto warek, pierwsza rozbudowa po pół roku w postaci przeszło dwukrotnego powiększenia liczby tanków leżakowych, a po kolejnych kilkunastu tygodniach zakup nowego, potężnego śrutownika. W toku uruchomienie firmowej piwiarni oraz ekspansja na rynki zagraniczne. W końcu postawienie nowego budynku i planowane potrojenie mocy produkcyjnych! Przyznać trzeba, że brzmi to imponująco i do tej pory nikt na piwnym rynku nie szedł z takim impetem do przodu. Dla mnie Pracownia Piwa była Browarem Roku 2013 oferując zarówno bezkonkurencyjne wśród krajowej oferty stouty, jak i niesamowicie pijalne Dwa Smoki stanowiące ścisłą czołówkę naszych IPA. W międzyczasie zespół powiększył się o nowe osoby i w tym momencie oprócz Tomka, Marka i Agaty (odpowiedzialnej za wizerunek graficzny) są jeszcze Patrycja i Wojtek, a i tak w planach zatrudnienie jest kolejnych osób. W 2014 Pracownia absolutnie nie zwolniła tempa i w pierwszych czterech miesiącach trzykrotnie zdobyła tytuł Debiutu miesiąca za swoje piwa. Obserwujmy zatem ten niebywały progres Pracowni, myślę że w kolejnych miesiącach pozytywnie nas zaskoczy nowymi inicjatywami!
Pracownia Piwa, Modlniczka, Kasztanowa 31
http://pracowniapiwa.pl
Widok od ul. Kasztanowej
Nowy śrutownik – jest moc!
Niemiecka robota
Pomieszczenie warzelni
Polska robota
Kadź filtracyjna
Tomek Rogaczewski i Marek Bakalarski
Fermentory
Bez tajemnic
Fermentacja w toku
Widać, że setna warka już była
Nowe życie drzwi z pewnej chłodni
„Spokojnie, jeszcze jest drugie takie pomieszczenie” mówi Tomek
Półautomat do butelek
Leżakownia
Prosto z lodówki po lodach
Pracownicza narada
Składzik petainerów
RIS czeka na swój czas
Załoga (prawie) w komplecie!
Widzę RISy, dużo RISa..
Beczki po starce, niestety idą pod topór
Idealne warunki na podwieczorek
Starka 500 litrów
Wejście do nowego budynku
Już niedługo stanie tu druga warzelnia i zbiorniki CKT
Ciemne rarytasy
Rewelacyjna 100! w dniu prapremiery
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie…
Podobne
Byłem tam chwilę, bo bez zapowiedzi, miałem okazję porozmawiać jedynie z Markiem. Cieszy mnie to, że są tak otwarci i mimo gdy byłem podczas warzenia, mogłem choć chwilę rzucić okiem jak pracuje czołówka polskiego powarstwa. Miejsca niewiele ale w drugim budynku już będą mogli szaleć 🙂
I o to chodzi!