Debiut Miesiąca – grudzień 2015
W listopadzie zastanawiałem się, czy magiczna liczba tysiąca rzemieślniczych premier jest możliwa do osiągnięcia. Grudzień zamknęliśmy liczbą 97 nowych piw i cóż się okazało? Że jest tysiąc jeden nowych piw […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
W listopadzie zastanawiałem się, czy magiczna liczba tysiąca rzemieślniczych premier jest możliwa do osiągnięcia. Grudzień zamknęliśmy liczbą 97 nowych piw i cóż się okazało? Że jest tysiąc jeden nowych piw […]
W listopadzie zastanawiałem się, czy magiczna liczba tysiąca rzemieślniczych premier jest możliwa do osiągnięcia. Grudzień zamknęliśmy liczbą 97 nowych piw i cóż się okazało? Że jest tysiąc jeden nowych piw na rynku! Gdy dodać do tego koncerniaki czy aromatyzowane potworki to mamy grubo ponad tysiąc jednak takich piw nie uwzględniam w swoim zestawieniu. W grudniu do ostatniej chwili wahałem się, któremu z dwóch piw przyznać tytuł. Wybrałem salomonowe rozwiązanie co o tyle było łatwiejsze, że taki precedens zaistniał już w lipcu. Skoro wtedy dwóm piwom przyznałem tytuł, to i teraz mogę skorzystać z tego wyjątkowego posunięcia.
Ostatni miesiąc roku przyniósł nam premiery piw uwarzonych w trzech nowych browarach: w Bierhalle na warszawskim Wilanowie, które jest drugim (a licząc z przejętą BrowArmią trzecim) browarem tej sieci w mieście, długo wyczekiwanym olsztyńskim Zamkowym Młynie, w końcu w rzemieślniczym Browarze Kamienica znajdującym się na ziemi kłodzkiej, w Stroniu Śląskim.
No dobrze, jakie zatem piwa otrzymały jako ostatnie w roku 2015 tytuł Debiutu Miesiąca?
AleBrowar/Σολο (Gościszewo) – Saint No More 2015: Black Double Rye IPA 20° Blg, 8,7 % alk, 70 IBU
Saint No More towarzyszy nam od roku 2012 i za każdym razem prezentuje inne podejście do piwa. Pierwsza edycja była dość zachowawcza i mieściła się w kanonie piwa świątecznego czyli słodkawego trunku z obecnością przypraw typu cynamon i imbir. Edycja druga była dużym zaskoczeniem gdyż było to porządnie chmielone West Coast IPA. Podejście trzecie było mocno nietypowe gdyż pojawiły się dwa rodzaje SNM: Single Hop Simcoe i Hoppy Dark Ale. Właśnie to ostatnie było krokiem w kierunku tegorocznej edycji, która uwarzona została w w kooperacji z Kjetilem Jikiunem i jego greckim „Σολο …Your Cretan Craft Beer”.
Już po nalaniu wrażenie robi drobna, obfita, układająca się w warstwy żółtobrązowa piana. Aromat nie jest zbyt intensywny, wyczuwalne są przyjemne akcenty czekolady, śliwki i lekkiej żywicy. Smak za to jest rewelacyjny. Mamy tu nadawaną przez solidny ekstrakt i udział słodu żytniego porządną treściwość. W smaku czekolada, zauważalna goryczka i to co w piwach ciemnych jest rzadko możliwe do osiągnięcia czyli wyczuwalny cytrus. Do tego gładka tekstura i niesamowita pijalność. Świetne piwo, jak dotąd najlepsze w historii Saint No More!
Birbant (Zarzecze) – P.I.S. & Love: Peated Imperial Stout 24,5° Blg, 10,5 % alk, 78 IBU
Będąc pomysłodawcą imprezy z domowym 100% Peated RIS-em od Kentakiego nie spodziewałem się, że tydzień wcześniej ekipa Birbanta zrobi premierę swojego wędzonego torfem RISa. Uspokoiło mnie to, że zasyp słodu wędzonego torfem w P.I.S. & Love to „tylko” 18%. Po spróbowaniu tego piwa na premierze wiedziałem, że muszę do niego wrócić i ocenić je na spokojnie. Sytuacja nadarzyła się w Nowy Rok, piwo złapało więc extra trzy tygodnie leżakowania. Po nalaniu mamy cienką warstwę drobnej, żółtobrązowej piany, która zanika w ciągu kilku minut. Ale wiadomo, że w przypadku takiego piwa czekamy przede wszystkim na aromatyczne uderzenie. I tak właśnie jest. Nozdrza atakuje podbita czekoladą mocna torfowa wędzoność. Bierzemy łyk i wyczuwamy moc piwa, torf, czekoladę, lekką ciemną owocowość kojarzącą się ze śliwką i pralinką. Całość zdecydowanie wytrawna, najbardziej kojarząca mi się z zapachami oleju silnikowego i samochodowego warsztatu. A że pod sam koniec pojawił się lekki rozpuszczalnikowy motyw alkoholu to spokojnie można je nazwać piwem dla prawdziwego macho 😉
Grudzień to przede wszystkim wyróżnienia dla piw ciemnych. Mamy stouty laktozowe, wędzone, imperialne i kwaśne, mamy imperialny porter solo oraz z dodatkiem herbaty lapsang, jest i flanders red ale uwarzony we względnie dużym browarze. W końcu skoro to grudzień i okres świąteczny to i pojawiło się piwo o smaku kompotu z suszu. Jest ciekawie!
Skoro wszystkie Debiuty Miesiąca są już znane, czas na wybór Browaru Roku 2015. Ogłoszenie zwycięzcy wkrótce!
Pozostałe premiery grudnia 2015:
AleBrowar/BrewFist (BrewFist) – Baltic Freak
Antybrowar – PROmocja
Artezan – Too Young To Be Herod 2016
Baba Jaga (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Luna
Bednary – Ale Ciacho! Special Edition
Bierhalle Wilanów – Pils, Weizen, Marcowe, Dunkel
Birbant (Zarzecze) – ABW, Dr IPA
Brodacz (Wąsosz) – Masochista
Brofaktura – Dziki Kurant
Brokreacja/Dukla (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Nafciarz Dukielski
Browar Stu Mostów – WRCLW Rye RIS
Browary Nyskie (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Vic Secret
Doctor Brew (Bartek) – Target IPA, X-Rye, Summit IPA
Fabryka Piwa (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Rakau in Krakau
Filip Merynos (b.d.) – Czarny Wiewiór
Gloger – Karty na Stół, Głos Wodza, Belgijski Zaciąg, Bilet do Frisco
Golem (Kamionka) – Dybuk
Hopkins (Stary Browar Kościerzyna) – Transfuzja, Lśnienie
Hopium – John Coffi, Snoop Hoppy Dog, Da Wheat Lynch
Hopium/Inne Beczki – John Malinkovich, Cocos Zanel
Hopo Jambo (Koreb) – Chmielowe Chynchy
Hopster Beer (Wąsosz) – Indiana
Inne Beczki (b.d.) – Pilzner
Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Ale Zimowe
Kamienica – Jasny Anioł, Czerwony Anioł, Ciemny Anioł
Kingpin – Diggle
Kraftwerk (Wąsosz) – Acid Rain
Krajcar – Czarny Ląd
Księży Młyn – RIS
Nepomucen – Golden Ale
Perła – Weizenbock
Perun (Wąsosz) – Kraina Welesa, Dziedzictwo Puławski
Pilseweizer – ANDY’S ESB
Pinta (Browar na Jurze) – Gluten Tag Free
Piwne Podziemie – Party-Gyle
Podgórz – Baron von Jaizen
Pracownia Piwa – Hoppy New Year 2016
Pracownia Piwa/Browariat – Morelove
Profesja – Przekupka
Probus – Grzybobranie
Rebelia (Wąsosz) – Ramones’k
Roch – Świąteczny Śliwkowy Stout
Setka (Browar Jana) – Bitwa o Ławicę
Solipiwko (Zarzecze) – Bruce
Spirifer (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Golden Ball, The Kop
Stara Komenda – Świąteczny Kellerbier
Staropolski – Pacific Wheat, French Saison, English IPA, Dunkel Weizen
Stary Browar Kościerzyna – Piwo Gwiazdkowe
Szpunt (Koreb) – Kāhaki
Trzech Kumpli (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – American Beauty, Double PanIPAni
Twigg – New Force
Warsztat Piwowarski – Koniec Jesieni, Noc na Tarnogaju, Pszenica wersja H, Suite IPA
Wąsosz – Piwo Bożonarodzeniowe
Widawa/Kopyr – Ratel
Wilk (b.d.) – Polish Hoppy Beer
Zamkowy Cieszyn – West Coast IPA
Zamkowy Młyn – Koelsch, Pszeniczne, American Amber Ale, Oatmeal Stout
Zamość – Zamojski APA
Złoty Pies – Femme Fatale
1 komentarz »