GCH2015Czy Grand Champion jeszcze kogoś ekscytuje? Obserwując ostatnie lata można by mieć wątpliwości. Imperialne IPA oraz Dubbel to nie są style, które powodowały szybsze bicie serca, przynajmniej u mnie. Sytuację ratowała osoba Czesława Dziełaka, jedynego podwójnego zdobywcy tytułu Grand Championa. Jednak sędziowie XIII edycji Konkursu Piw Domowych Birofilia postarali się, by tegoroczny laureat był stylem wyjątkowym. Do tej pory piwo w stylu Flanders Red Ale pojawiło się wykonaniu Artezana oraz (w mocno limitowanej edycji dostępnej na WFP) SzałPiwu. Teraz w ogólnopolskiej dystrybucji miało pojawić się piwo kwaśne oparte na recepturze Piotra Terki i Piotra Marczyka, po raz pierwszy uwarzone w zabytkowym przemysłowym browarze. Rzecz niebywała, według mnie świetnie obrazująca sytuację na polskim rynku piwa w roku 2015. Tutaj żeby się przebić i zwrócić uwagę coraz liczniejszej grupy miłośników dobrego piwa, trzeba zrobić naprawdę coś wyjątkowego. Grand Champion w wydaniu kwaśnym takim piwem zdecydowanie jest.

5 grudnia, dzień wcześniej niż zazwyczaj, spotkaliśmy się w warszawskim Sketchu na oficjalnej prapremierze piwa z Cieszyna. Miejsce to samo co rok temu ale sytuacja zgoła odmienna. Browar Zamkowy formalnie już nie wchodzi w struktury Grupy Żywiec, przydomek „Birofilia” zniknął z oficjalnego logotypu. Kolekcjonerów raził brak dedykowanego szkła, które zawsze towarzyszyło Grand Championowi. Dla mnie klasyczny pokal z brandem browaru jest rzeczą wystarczającą, choć rzeczywiście wskazuje to na inne podejście marketingowe. Piwo nie pojawi się tak jak w poprzednich latach w Tesco i to jest słuszne posunięcie. Już widzę te reklamacje na „skwaśniałe” piwo…Zamiast tego dystrybuowane będzie w sklepach specjalistycznych.

Ale do rzeczy – piwo nie zawiodło. Jest wyrazista kwaśność lactobacillusa połączona z czerwonymi owocami. Wanilia z płatków dębowych obecna delikatnie na finiszu. Alkohol świetnie ukryty a pijalność taka, że wieczór w Sketchu zamknąłem liczbą około sześciu pokali Red Roeselare Ale 🙂

Więcej na temat odczuć smakowych i porównania wersji beczkowej z butelką w wideodegustacji przeprowadzonej wraz z piwowarem Browaru Zamkowego, Dominikiem Szczodrym!

3 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s