Soma była pierwszym warszawskim browarem restauracyjnym otwartym w 2001 r i zarazem jedynym w Polsce, który nie dotrwał do dnia dzisiejszego. W roku 2004 zabytkową kamienicę odzyskał dawny właściciel i browar musiał poszukać nowej lokalizacji, jednak do ponownego otwarcia nigdy już nie doszło. Jak każdy lokal, Soma miała plusy i minusy. Do tych pierwszych, a zarazem najważniejszych zaliczyć trzeba piwo. Gatunki, których można było tu spróbować nawet dziś robią wrażenie: pale ale, stout czy porter. Najważniejsze oczywiście jest to, że piwo było naprawdę smaczne.

Do minusów należałoby zaliczyć wysokie ceny (chociaż były „happy hours”) no i przede wszystkim zupełnie nie piwny klimat. Wystrój i atmosfera Somy przywoływała na myśl modny, nowoczesny lokal odwiedzany przez „lansującą się” młodzież, tudzież cudoziemców z kół biznesowych pracujących w Warszawie. Jednak gdy przed Tobą lądował dzbanek świetnego piwa nie miało to większego znaczenia. Tęsknota za Somą to tak naprawdę tęsknota za wciąż rzadko spotykanymi w polskich minibrowarach gatunkami, które właśnie tutaj warzono.

Soma, Warszawa, Foksal 19

Recenzje na browar.biz

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s