Brovaria to czwarty uruchomiony w Polsce browar restauracyjny (data powstania 2004 r.). Mieści się w jednej z urokliwych kamienic poznańskiego Rynku. Niestety wystrój lokalu nie nasuwa skojarzeń z miejscem, w którym główną rolę odgrywa piwo; pasuje bardziej do nowoczesnej, wielkomiejskiej restauracji. Wrażenie na szczęście jest łagodzone obecnością warzelni oraz tanków wyszynkowych. Uwagę zwraca przeszklony fragment podłogi, przez który widać tanki leżakowe znajdujące się na niższym poziomie. W miesiącach wiosenno-letnich można zasiąść w ogródku i delektować się miejscowym piwem podziwiając zabytkową architekturę Rynku.
Mimo, że gama warzonych tu piw nie jest zbyt szeroka, to piwa zasługuję na słowa uznania, w czym oczywiście zasługa miejscowego piwowara Macieja Paszkowskiego. Pils z Brovarii jest prawdziwym, goryczkowym przedstawicielem gatunku, który właściwie przestał występować w rodzimym wydaniu. Z kolei mocna pszenica to wyśmienity weizenbock idealnie łączący cechy mocnego koźlaka i rześkiej pszenicy.
Piwo: Pils, Miodowe, Pszeniczne (sezonowo), Mocne pszeniczne (sezonowo)
Brovaria, Poznań, Stary Rynek 73/74