Wydawało się, że system wyboru Browaru Roku oparty wyłącznie na punktowaniu nowości straci rację bytu w roku 2018. Pojawiały się bowiem pytania: Czy liczba piwnych premier pojawiających się w przeciągu dwunastu miesięcy nadal będzie rosnąć? Czy browary nadal będą chciały eksperymentować? Czy może jednak będą koncentrować się na swoich flagowcach lub aspirujących do tego miana piwach ze swej stałej oferty?

Okazało się, że nowości ciągle stanowią niezbędny tlen dla krwiobiegu rzemieślniczego rynku. Psychologiczna granica została przekroczona szybciej niż myślałem. Oto w 2018 mamy przeszło dwa tysiące nowych piw. Przeszło pięć debiutów dziennie! I to nie tylko od nowych browarów i kontraktowych inicjatyw, których kilkadziesiąt rocznie pojawia się regularnie w ostatnich latach. Również starzy wyjadacze, prócz swojej ustabilizowanej oferty, stawiają na nowe pozycje.

Dynamika zmian na rynku piw rzemieślniczych jest naprawdę imponująca, a nawet można stwierdzić, że zastraszająca. Uznane marki mogą stracić poważanie, by po jakimś czasie wrócić w glorii chwały. Czasem jest to spowodowane wyłącznie jakością piwa, czasem do tego dochodzi kwestia przekazu i komunikacji na linii producent-klient. Jedno co jest pewne – nie ma świętych krów i każdego może dotknąć ostracyzm piwnej społeczności. Istotne jednak jest, że nie tylko nowi gracze są w stanie rozdawać karty i zachwycać nowymi piwami. Weterani mają ciągle wiele do powiedzenia…

Kto zatem sięgnął po tytuł?

Przypominam zasady punktacji: Za tytuł Debiutu Miesiąca przyznawałem 3 punkty, za każde wyróżnienie 1 punkt. W przypadku równej ilości punktów decyduje liczba Debiutów Miesiąca.

Panie i Panowie, oto Browar Roku 2018!

 

BROWAR ROKU 2018 – PINTA

 

Nic w przyrodzie nie ginie. Zasługi dla budowania rynku piw rzemieślniczych w Polsce prędzej czy później zostaną wynagrodzone. A komu się to bardziej należy niż iluminatom piwnej rewolucji w Polsce? Ale żeby była jasność – to nie nagroda za całokształt twórczości czy za zasługi. To realne nagrodzenie browaru, który zgromadził największą ilość punktów za nowe piwa w 2018 r.

Trzeba pochwalić ekipę PINTY, że jest w stanie dywersyfikować swoją ofertę. Że prócz piw, które stanowią lwią część sprzedaży (Atak Chmielu, Pierwsza Pomoc) kolejny rok z rzędu prowadzi akcję PINTA Miesiąca. To wzorcowy w mojej opinii koncept oferowania co miesiąc nowego piwa. Piwa, które dostępne jest wyłącznie w lokalach, i to nie tylko tych nastawionych na piwnych zapaleńców. Jednocześnie piwna oferta PINTY jest jedną z najbardziej różnorodnych i może stanowić wizytówkę polskiego rzemiosła. Jest dolnofermentacyjna klasyka, są piwa kwaśne, dzikie oraz leżakowane w drewnie. Jest nowa fala i to naprawdę w aktualnym wydaniu Hazy/Juicy/NE. Są w końcu ekscytujące eksperymenty jak chociażby piwo bez udziału słodu jęczmiennego czy też pierwsze na naszym rynku piwa w stylu Grape Ale.

I to wszystko w roku, w którym jest stawiany stacjonarny browar w Wieprzu k. Żywca. Rok 2019 przyniesie inaugurację tego jednego z najbardziej nowoczesnych zakładów piwowarskich w kraju. Mam nadzieję, że chłopaki szybko ogarną nowy sprzęt i będziemy mieli okazję próbowania piw nie tylko tak dobrych jak w roku 2018, ale i jeszcze lepszych. Czego całej ekipie PINTY z całego serca życzę!

Z ekipą PINTY udało mi się w 2018 zrealizować kilka wywiadów. Polecam te z PINTA Party oraz z finału PINTA Miesiąca!

 

 

Browar Artezan nie schodzi z pudła od roku 2014, czyli od kiedy zacząłem prowadzić zestawienie Debiutu Miesiąca. Niezmiennie serwuje nam nowe piwa, choć już nie tak zróżnicowane stylistycznie jak to drzewiej bywało. Jak powtarza Jacek Materski – najpopularniejsze jest „jasne z chmielem” i to wszelkie warianty IPA królują na liście nowości Artezana. Czy odbywa się to kosztem piw ze stałej oferty, szczególnie tych w butelkach? W roku 2018 nie brakowało afer dotyczących tej sprawy i wydaje się, że Artezan zaliczył spory spadek zaufania. Zobaczymy, co przyniesie rok 2019. Na razie mamy Format C:

 

 

Gdyby Browar Monsters wypuszczał regularnie swoje piwa, to mogłoby dojść do niespodzianki. Ale czy rzeczywiście stanowiłoby to zaskoczenie? Przecież Janek Gadomski i Olek Hurko to szanowani w środowisku piwowarzy. Ich kontraktowy projekt debiutował pod koniec roku 2017 i następne miesiące przyniosły piwa, które regularnie (poza kilkoma wyjątkami) punktowały z zestawieniu. Chłopaki warzą w Browarze Ziemia Obiecana i jak wspominał Łukasz Kierski, to zdecydowanie coś więcej niż tylko biznesowa współpraca. Podobnie jak piwa Ziemi Obiecanej – są do dostania wyłącznie w formie lanej w lokalach i na festiwalach.

 

 

W zeszłym roku po raz pierwszy przyznałem specjalny tytuł PIWNA JAKOŚĆ. W założeniu trafia on do browaru, który przez cały rok utrzymywał wysoką formę swych piw. Słowem nagroda za stabilność i powtarzalną wysoką jakość oferty. W 2017 trafił on do Browaru Trzech Kumpli. A w 2018?

 

PIWNA JAKOŚĆ 2018 – ZIEMIA OBIECANA

 

Browary, których oferta dostępna jest wyłącznie w formie lanej zasługują na mój specjalny szacunek. Co za problem kupić popularną „karuzelę” i pchać na rynek utlenione piwo. Oni jednak chcą, aby ich piwo było w formie jak najbardziej zbliżonej do tej, w jakiej opuszcza browar. Nie stać ich jeszcze na porządny sprzęt do rozlewu, a pod tym względem nie chcą iść na kompromis. I słusznie. Od samego początku jestem zwolennikiem kultury picia piwa w lokalach. I takie browary jak Ziemia Obiecana robią świetną robotę dla tego segmentu. Chcesz spróbować najlepszych IPA w Polsce? Proszę bardzo – rusz tyłek z czterech ścian i idź do lokalu.

Można by powiedzieć, że Łukasz Kierski niespecjalnie szaleje z portfolio warzonych stylów. IPA, APA, czasem jakiś saison. Ale to właśnie ta specjalizacja i opanowanie wręcz do perfekcji „jasnego z chmielem” zasługuje na uznanie. W roku 2018 Łukasz zaczął udane eksperymenty z brettami. Jego piwa warszawskie lokale biorą w ciemno. Po kilkudziesięciu godzinach po podłączeniu, piwa Ziemi Obiecanej na kranie próżno już szukać. Z tego też powodu, nie udało mi się spróbować wszystkich, z prawie 40 nowości zaprezentowanych w roku 2018. Ale właściwie wszystkie, które piłem, trzymały wysoki poziom.

Polecam dwie rozmowy z Łukaszem – pierwsza nagrana na początku roku, druga na ostatniej edycji WFP!

 

Pełna klasyfikacja przedstawia się następująco (w przypadku tytułu lub wyróżnienia zdobytego przez piwo uwarzone w kooperacji taka sama ilość punktów przyznawana była każdemu z kooperantów):

 

1. PINTA (3 Debiuty, 6 wyróżnień) – 15 pkt

2. Artezan (1 Debiut, 10 wyróżnień) – 13 pkt

3. Monsters (2 Debiuty, 6 wyróżnień) – 12 pkt

 

4. Palatum (1 Debiut, 6 wyróżnień) – 9 pkt

5. Ziemia Obiecana (9 wyróżnień) – 9 pkt

6. Deer Bear (1 Debiut, 5 wyróżnień) – 8 pkt

7. Piwne Podziemie (8 wyróżnień) – 8 pkt

8. Ex aequo: Szpunt, Trzech Kumpli (po 1 Debiucie i 3 wyróżnieniach) – 6 pkt

10.  Rockmill (6 wyróżnień) – 6 pkt

 

 

11. Birbant (1 Debiut, 2 wyróżnienia) – 5 pkt

12. Ex aequo: Pracownia Piwa, Zakładowy (po 5 wyróżnień) – 5 pkt

14. AleBrowar (1 Debiut, 1 wyróżnienie) – 4 pkt

15. Ex aequo: Hoppy Beaver, Kingpin, Łańcut (po 4 wyróżnienia) – 4 pkt

18. Fortuna (1 Debiut) – 3 pkt

 

Po trzy wyróżnienia otrzymały: Golem, Grodzisk, Gzub, Funky Fluid, Karuzela, Nepomucen

 

Po dwa wyróżnienia otrzymały: Absztyfikant, Cztery Ściany, Hopito, Jana, Przystanek Tleń, Stu Mostów

Po jednym wyróżnieniu otrzymały: Beer Bros, Brovca, De Facto, Dwie Wieże, Harpagan, Hopium, Kazimierz, Lubicz, Piwoteka, Piwowarownia, Port Gdynia, Profesja, Rock Browar Jarocin, Spirifer, Spółdzielczy, Wbrew, Widawa

 

Na koniec tradycyjne już gratulacje i podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w scenę nowofalowego piwowarstwa w Polsce. Mimo, że daje się zauważyć obniżenie entuzjazmu, utratę radości, a u niektórych nawet symptomy wypalenia, ja nie odpuszczam. Za rok mam nadzieję przedstawić podobne podsumowanie i rozpocząć przygotowania do świętowania dekady istnienia projektu PolskieMinibrowary.pl!

 

4 Comments »

  1. Dobrze to wróży, że tak duży gracz jak Pinta nie szczypie się i nie idzie w półśrodki robiąc dobrą robotę. Wiele ichniejszych piw piłem i raczej zawsze byłem zadowolony. Artezan tak jak wcześniej, gdy mogłem znajomych wprowadzać na ciemną stronę mocy zwaną kraftem to dawałem w pubie do wypicia Pacyfika by zaznajomili się z ciekawym smakiem i aromatem, tak ostatnio… różnie bywa z ichnimi warkami. A Ziemię Obiecaną to troszkę rzadko można dorwać.

    • Zgadza się. PINTA jako rzemieślnik sprzedający najwięcej piwa w segmencie, mógłby koncentrować się wyłącznie na swych hitach. Ale chłopaki zachowują się tak jak na początku rewolucji – ciągle nowe piwa, ciągle nowe style. Tak trzymać!

  2. Intryguje mnie w tym zestawieniu śladowa obecność browarów z województwa śląskiego (prócz, rzecz jasna, zwycięzcy) – jestem ciekaw, na ile wynika to z tego, że nowości z tych browarów Cię nie przekonały, a na ile to, że nie miałeś okazji większości tych piw spróbować? Nie wierzę, że takie browary jak: Wrężel, Hajer, Na Jurze, ReCraft, Piekarnia Piwa, Kraftwerk ustępują znacząco reszcie kraju, z tym, że swą opinię o nich opieram raczej na klasykach niż nowościach – te próbuję tylko z Na Jurze, bo mam do nich słabość – imponują mi, że idą swoją drogą, raczej nie-IPA’ową, a po takie piwa jak: Porter Bałtycki (wg mnie, jeden z lepszych w kraju), Ju-Rajska Pomarańcza, Wiśnia W Czekoladzie, Jurajskie Świąteczne, Szatańska Obelga, Rycząca Czterdziestka, Cienki Bolek czy Akcja Akacja, zawsze chętnie sięgnę. Szkoda jedynie, że ich Pils czy Zagłębiowskie (być może to to samo) jest bardzo, bardzo kiepskie…

    • Nowości z tych browarów, zresztą nie tylko nowości, rzadko goszczą na kranach warszawskich wielokranów. Oczywiście miałem okazję próbować piw tych browarów na festiwalach. Ogółem rzecz biorąc to solidna, średnia półka. Jeśli chodzi o Zawiercie to jednak wybieram Browar Jana przed Browarem na Jurze, choć doceniam robotę tych ostatnich.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.