PalatumDługo przyszło nam czekać na browar rzemieślniczy zlokalizowany w Warszawie. To już przecież pięć lat od początku piwnej rewolucji, a trzy od kiedy w stolicy zaczęła się wielokranowa ofensywa. No ale w końcu jest – Browar Palatum znajdujący się w Marysinie Wawerskim, jakieś 30 minut drogi autobusem od centrum. Browar to unikalny, gdyż urządzony został na parterze domu jednorodzinnego! Można zatem powiedzieć, że to cały czas browar domowy. Inicjator tego przedsięwzięcia – Łukasz Kojro, wieloletni domowy piwowar postanowił rozwinąć swoją pasję i podzielić się efektami swej pracy ze zdecydowanie większą grupą odbiorców. Sprzęt pod indywidualne zamówienie wykonała firma Inomero/Rctronik z Piekar Śląskich – warzelnia ma wybicie 13 hl, a 5 tankofermentorów ma pojemność 25 hl każdy. Łukasz wystartował z piwem w stylu west coast IPA o nazwie Primus, następne są Witbier oraz Żytnie IPA. Wrażenia z degustacji i to, co o browarze mówi Łukasz, możecie zobaczyć w materiale wideo 🙂

A niedługo druga część relacji z degustacją debiutanckiego piwa warzącego tu kontraktowego Browaru Karuzela!

Browar Palatum, Warszawa, Związkowa 44

Facebook

7 Comments »

  1. Kompaktowy browar domowy to jest browar Tomka Jabłońskiego (Browar Stary Kraków) na 55 m kw.. 3 naczyniowa warzelnia i 5 unitanków w spokojnej miejscówce pośród pól i łąk tuż za Krakowem. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s