BŁCzym wyróżnia się kolejny nowo powstały browar rzemieślniczy? Po pierwsze – współtwórcą jest Jacek Michna, uznany piwowar domowy oraz do niedawna piwowar Starego Browaru Rzeszowskiego. Rozmowę z Jackiem nagraną na rzeszowskim Craft Beerweek możecie zobaczyć tutaj. Kolejnym wyróżnikiem jest osoba współinwestora w postaci Piotra ‚codera’ Wypycha, dobrze znanego z działalności w Browarze Artezan. Mamy więc tu ludzi, którzy od lat działają w branży i znają się na rzeczy. Co zatem przywieźli na inaugurację browaru, która odbyła się w warszawskim Kufle i Kapsle?

Otóż od razu cztery piwa: Pospolite Ruszenie (APA), Czarna Polewka (Owsiany Stout), Zaciąg Towarzyski (AIPA) oraz Chorągiew Rodowa (Ryżowe IPA). Piwa trzymają dobry poziom. Na mnie najlepsze wrażenie zrobiło ryżowe IPA, które w wykonaniu Jacka smakowało mi też poprzednio w Rzeszowie. Ciągle rzadko warzone są u nas takie piwa, najbardziej znanym przedstawicielem jest Oto Mata IPA od Pinty. W wykonaniu Browaru Łancut to piwo imponuje prezencją – jest prawie klarowne i zwieńczone czapą gęstej białej piany. Do chmielenia użyty został Mosaic, którego specjalnym fanem nie jestem, szczególnie jeśli chodzi o zbiór 2015. Charakterystyczna nafta w aromacie oczywiście jest obecna. Na szczęście cebuli brak, w zamian pojawia się za to przyjemny cytrus wpływający na dobrą pijalność. Fajne, wyróżniające się piwo.

A więcej na temat browaru w rozmowie przeprowadzonej podczas premiery – zapraszam do oglądania!

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s