Częstochowski minibrowar wystartował w październiku 2009 roku, dzięki inicjatywie braci Adriana i Grzegorza Bartosików. Bracia do tego czasu prowadzili Pub Oslo serwujący m.in. niefiltrowane piwo z Browaru GAB z Wąsoszy. Minibrowar umiejscowił się na piętrze budynku mieszczącego przed wojną Szkołę Handlową Stowarzyszenia Kupców Polskich. Parter bez zmian pozostał we władaniu Oslo, choć niestety już bez niefiltrowanego GAB-a (można za to dostać tutaj lane piwo z piętra wyżej i butelkowe piwa z małych polskich browarów).

Warzelnia Czenstochovii dostarczona została przez austriacką firmę Dreher, a jej pojemność wynosi 160 litrów czyli jest jedną z mniejszych wśród krajowych browarów restauracyjnych. Fermentory i tanki leżakowe pochodzą natomiast od firmy Joh.Albrecht. Całość rocznych mocy produkcyjnych ma nie przekraczać 400 hl. Piwowarem jest jeden z braci Bartosików, Grzegorz, który specjalnie dla tego projektu nauczył się piwowarskiego rzemiosła.

Piwo: Jasne, Pszeniczne, Miodowe, Ciemne (rotacyjnie), Koźlak (sezonowo), Marcowe (sezonowo), Słodowe (sezonowo)

Czenstochovia, Częstochowa, Korczaka 14

www.czenstochovia.pl

Recenzje na browar.biz

This slideshow requires JavaScript.

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s