Czenstochovia
Częstochowski minibrowar wystartował w październiku 2009 roku, dzięki inicjatywie braci Adriana i Grzegorza Bartosików. Bracia do tego czasu prowadzili Pub Oslo serwujący m.in. niefiltrowane piwo z Browaru GAB z Wąsoszy. […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Częstochowski minibrowar wystartował w październiku 2009 roku, dzięki inicjatywie braci Adriana i Grzegorza Bartosików. Bracia do tego czasu prowadzili Pub Oslo serwujący m.in. niefiltrowane piwo z Browaru GAB z Wąsoszy. […]
Częstochowski minibrowar wystartował w październiku 2009 roku, dzięki inicjatywie braci Adriana i Grzegorza Bartosików. Bracia do tego czasu prowadzili Pub Oslo serwujący m.in. niefiltrowane piwo z Browaru GAB z Wąsoszy. Minibrowar umiejscowił się na piętrze budynku mieszczącego przed wojną Szkołę Handlową Stowarzyszenia Kupców Polskich. Parter bez zmian pozostał we władaniu Oslo, choć niestety już bez niefiltrowanego GAB-a (można za to dostać tutaj lane piwo z piętra wyżej i butelkowe piwa z małych polskich browarów).
Warzelnia Czenstochovii dostarczona została przez austriacką firmę Dreher, a jej pojemność wynosi 160 litrów czyli jest jedną z mniejszych wśród krajowych browarów restauracyjnych. Fermentory i tanki leżakowe pochodzą natomiast od firmy Joh.Albrecht. Całość rocznych mocy produkcyjnych ma nie przekraczać 400 hl. Piwowarem jest jeden z braci Bartosików, Grzegorz, który specjalnie dla tego projektu nauczył się piwowarskiego rzemiosła.
Piwo: Jasne, Pszeniczne, Miodowe, Ciemne (rotacyjnie), Koźlak (sezonowo), Marcowe (sezonowo), Słodowe (sezonowo)
Czenstochovia, Częstochowa, Korczaka 14
1 komentarz »