Zaczynamy w SamychKratach. Fajną innowacją jest „poczekalnia” czyli tablica z piwami, które oczekują na wejście na kran. Od strony obsługi na medialonach pojawiły się też znane z Kufli i Kapsli „ściągi”. I od razu wiadomo, że Korpoludek ma maślany aromat 😉

Następnie udajemy się do Jednej Trzeciej, gdzie Adam Czogalla z Peruna prezentował swojego premierowego owsianego stouta „Licho nie śpi”. Uwagę zwracała spora kwaskowość w smaku, słodów palonych Adam tu nie żałował. Piliśmy też butelkowy Jasny Grom rozlany po raz pierwszy w Wąsoszu. Cóż, szału nie było a porównanie mamy z fantastycznym Jasnym Gromem z butli, którym Adam częstował nas miesiąc temu.

Z Jednej Trzeciej lecimy szybko do Chmielarni, gdzie lać się ma wyjątkowy cymes od Czesława Dziełaka czyli Triple IPA (21° Blg, 10,5% alk, 1500 gramów chmielu + 100 ml ekstraktu chmielowego). Dostępne jest tylko 17 litrów więc spodziewamy się ostrego szturmu na bar. I fakt, takiego tłumu przy kontuarze już dawno nie widziałem, beczka rozeszła się w 8 minut! Paradoksem w tej sytuacji jest, że samo piwo rozczarowało. Aromat owoców tropikalnych wymieszany ze skarpetą, a w smaku mocne, alkoholowe i co najgorsze słodkie. Zdecydowanie nie warte 20 zł za pojemność 250 ml…No ale przynajmniej suszony pikantny bób był w cenie 😛

Kolejny przystanek to Czeska Baszta, która obchodziła swoje 4 urodziny. Kupa śmiechu była przy konkursie zorganizowanym przez stałego klienta Czeskiej, Jakuba, który przygotował najbardziej karkołomne do wymowy zdania w czeskim języku. Co prawda tej konkurencji nie wygrałem, ale drugie miejsce też zasługuje na uwagę 😉

Następne w kolejności było Bla-bla, PiwPaw, Cuda na Kiju i skończyliśmy tam gdzie był start czyli w SamychKraftach 🙂 A całe to kranoszwędanie skończyło się 39 stopniową gorączką więc to od razu przestroga dla Was – co za dużo to niezdrowo!

A w bonusie jeszcze wideo, które machnęlismy w centrum dowodzenia Jednej Trzeciej 😉

5 komentarzy »

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.