Od lutego 2011 Warszawa dołączyła do tych miast, które pochwalić się mogą lokalem z szerokim wyborem czeskich piw. Początkowo mówiło się wyłącznie o ofercie piw butelkowych. Spotkało się to z żywą reakcją forumowiczów browar.bizu postulujących słusznie, że nie może być mowy o tworzeniu miejsca w czeskich klimatach nie oferując piwa z beczki. Uwagi zostały uwzględnione i w Czeskiej Baszcie napić się możemy trzech rodzajów czeskiego lanego. Zgodnie z coraz częściej spotykanym w dobrych piwiarniach zwyczajem, w ofercie piw beczkowych nie ma stałych pozycji więc ciągle można spodziewać się czegoś nowego.

Czeska Baszta usytuowana jest na piętrze pod Mostem Poniatowskiego. W dość kameralnym wnętrzu znajdziemy sprzyjające piwnym posiedzeniom drewniane ławy i stoły, ściany natomiast przyozdobione są „oldschoolowymi” tablicami reklamującymi czeskie browarnictwo. Wystrój stanowi niewątpliwy atut lokalu.

Oprócz wspomnianych wcześniej trzech nalewaków, Czeska baszta proponuje szeroki wybór piw butelkowych, wliczając w to takie rarytasy jak piwa z browaru Kocour czy też pardubicki porter (niestety są one odpowiednio droższe). Do piwa zamówić można tradycyjne czeskie przekąski jak utopenec czy nakládaný hermelín.

Dla mnie największą atrakcją są piwa lane pochodzące z czeskich mikrusów typu Hukvaldy, Koníček z Vojkovic czy też Biovar Ostrava. To unikalna w skali kraju okazja, by poczuć smak prawdziwego, minibrowarowego czeskiego piwa.

Czeska Baszta, Warszawa, Wieżyca A-22 Mostu Poniatowskiego

Recenzje na browar.biz

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

7 komentarzy »

  1. ciemne piwka są pyszne 🙂 przynajmniej w jakiejś części można się przenieść do klimatu czeskiej piviarni 🙂 i ten smak… mmmm. Już lubię to miejsce 🙂

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.