
De Brasil to oryginalne jak na nasze warunki połączenie browaru z restauracją serwującą dania opiekane na rożnie, fachowo nazywaną churrascarią. Lokal usytuowany jest w centrum Łodzi, zaledwie kilka minut piechotą zarówno od dworca Łódź Fabryczna, jak i od ulicy Piotrkowskiej.
Dostaniemy tu obecnie cztery rodzaje piwa: standard czyli pilsa i pszenicę, modne ostatnimi czasy piwo miodowe oraz koźlaka. Wielce rad jestem z obecności tego ostatniego, po pierwsze dlatego, że to piwo sezonowe, względnie rzadko pojawiające się na stałe w ofercie rodzimych browarów, po drugie dlatego, że jest najsmaczniejsze spośród tu dostępnych.
Kombinowaną instalację browarniczą firm Dreher (warzelnia 320 litrów) oraz Joh Albrecht (fermentor i dwa tanki leżakowe) dostarczyła firma Andrzeja Gałasiewicza, która wcześniej pomagała w budowie minibrowarów w Częstochowie, Lublinie i Szczyrzycu. Obowiązki piwowara sprawuje Mirosław Gałka. Na wiosnę 2011 zamontowano tu 3 tanki wyszynkowe o pojemności 10 hl każdy.
Przy restauracji planowane było utworzenie baru piwnego (widoczny jest on nawet w galerii poniżej), obecnie jednak został on zabudowany. Tym samym wszystkich obowiązuje obsługa świadczona przez oryginalnie przystrojone kelnerki.
De Brasil był jedynym krajowym browarem restauracyjnym otwartym w 2010.
Początek roku 2013 przyniósł kres działalności tego miejsca jako browaru restauracyjnego. Instalacja przetransportowana została do Restauracji Kameralna w Warszawie.
Piwo: Pils, Pszeniczne, Koźlak, Miodowe
Browar/Grill De Brasil, Łódź, Traugutta 7
www.browardebrasil.pl
Recenzje na browar.biz
Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie…
Podobne
Teraz już się nieco pozmieniało i ponoć piwowarami są Karol Augustyniak i Piotr Kotynia
Raczej Klapa de Brasil. Jedzenie słabe, nawet bardzo, kelner kichał od serca nad potrawami w kuchni, a kucharz odpowiedzialny za szaszłyki giganty – podobno słynne w tym lokalu – zanim nałożył mięso na szpady wąchał je. Dało nam, to wiele do myślenia. Jedynie kelnerka próbowała ratować sytuację. Dwa razy byłam w tym lokalu – pierwszy i ostatni.
Výborné jídlo a o sluha byla velmi slušná a atraktivní. Opravdu jsem lepší restauraci neviděla