Haust
Minibrowar Haust wystartował w czerwcu 2005 roku, a swoje miejsce znalazł w odremontowanej, zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy. Parter to sprzyjająca posiedzeniom piwnym salka po sufit (a nawet jego część) udekorowana piwnymi […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Minibrowar Haust wystartował w czerwcu 2005 roku, a swoje miejsce znalazł w odremontowanej, zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy. Parter to sprzyjająca posiedzeniom piwnym salka po sufit (a nawet jego część) udekorowana piwnymi […]
Minibrowar Haust wystartował w czerwcu 2005 roku, a swoje miejsce znalazł w odremontowanej, zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy. Parter to sprzyjająca posiedzeniom piwnym salka po sufit (a nawet jego część) udekorowana piwnymi podstawkami. Obok, przy warzelni znajduje się stół bilardowy. Haust jako jedyny w Polsce daje możliwość rozegrania partyjki bilarda w takim sąsiedztwie.
Browar może pochwalić się świetnym, tak rzadko warzonym w naszych minibrowarach ejlem o nazwie Red Haust. Na uznanie zasługuje też całoroczna dostępność koźlaka. Na sezon noworoczny warzony jest zazwyczaj Dubbel (ekstrakt ok. 17°) określany jako piwo klasztorne. Widać więc, że przekrój gatunkowy dostępnych tu piw jest dość szeroki, a co najważniejsze, piwa trzymają odpowiedni poziom. Zasługa to na pewno miejscowego piwowara, Jarka Sosnowskiego.
Na minus należy zapisać brak firmowego szkła, ale przy tak ciekawej ofercie piwnej nie stanowi to większej niedogodności. Życzyłbym sobie i Wam aby nowo powstające browary restauracyjne czerpały inspirację m.in. z Hausta właśnie.
Piwo: Pils, Pszeniczne, Red Haust (ale), Ciemny bock, Ciemne pszeniczne (sezonowo), Miodowe (sezonowo)
Haust – osobiście uważam za najlepsze piwa browarów restauracyjnych !