Półfinały czas zacząć! Po miesięcznej przerwie spotkaliśmy się w Maryensztadt Craft Beer & Food na pierwszym z nich. Styl rzadko w Polsce warzony – Tripel IPA, którego najlepszym reprezentantem jest SzałPiwowy Szczun. To właśnie od tego piwa blisko 3 lata temu zaczęły się moje wideodegustacje 🙂

A jak poradzili sobie z tym wymagającym stylem piwowarzy?

Jarek Jureńczyk – złote, mętne, z niską pianą. Aromat owocowy, alkoholowy, dusząco rozpuszczalnikowy. W smaku mocno owocowe, wyraźnie alkoholowe, rozgrzewające. Nieułożone, zbyt młode

Piotr Kleczyński – bursztynowe, opalizujące, ze średnio obfitą, drobną pianą. Odchmielowa ziołowość w aromacie i lekki rozpuszczalnik. W smaku wyraźnie owocowe, o słodkawym profilu

Rafał Szuplewski – bursztynowe, opalizujące, ze średnio obfitą drobną i trwałą pianą. W aromacie owocowość pochodząca zarówno od drożdży, jak i od chmielu. W smaku owocowe, z wyraźną słodową podbudową. W miarę zbalansowane i złożone, choć brakowało mi bardziej wytrawnego finiszu i wyraźniejszej goryczki

Nie ulegało wątpliwości, że piwo Rafała było najlepszym spośród ocenianych. Taki też był ostateczny werdykt. Wygrał Rafał Szuplewski (73 pkt), przed Jarkiem Jureńczykiem (54 pkt) i Piotrem Kleczyńskim (23 pkt). Gratulacje! Do zobaczenia na przedostatniej bitwie tego sezonu, która rozegrana zostanie 28 listopada w Craft Beer Muranów. Styl zdecydowanie emocjonujący – Double Vermont IPA!

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.