Jopejskie od Arka Wenty
Był maj 2014 i trwał 5 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Od Arka Wenty z AleBrowaru otrzymałem domowego wyrobu piwo jopejskie. Arek mocno eksperymentował z różnymi piwami w ramach AleLaboratorium ale […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Był maj 2014 i trwał 5 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Od Arka Wenty z AleBrowaru otrzymałem domowego wyrobu piwo jopejskie. Arek mocno eksperymentował z różnymi piwami w ramach AleLaboratorium ale […]
Był maj 2014 i trwał 5 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Od Arka Wenty z AleBrowaru otrzymałem domowego wyrobu piwo jopejskie. Arek mocno eksperymentował z różnymi piwami w ramach AleLaboratorium ale legendarne jopejskie to był zupełnie inny kaliber. W dodatku w tak fantastycznej oprawie. Smukłe zalakowane buteleczki ze stylowymi etykietami w drewnianej skrzynce robiły wrażenie! Pierwszą butelkę opróżniliśmy po kilku miesiącach na Brackiej Jesieni. Zapamiętałem dwie najważniejsze cechy tego piwa: konsystencję syropu oraz wyrazisty pumpernikiel. Teraz próbujemy drugą butelkę. Różnica polega na tym, że tym razem piwo jest zdecydowanie mniej odfermentowane. Parametry: 48° Blg, 8,7% alk. Druga wersja nie była wyższa ekstraktowo, jak mówię na wideo, ale była mocniej odfermentowana – 45° Blg, 12,9% alk.
Więcej o piwie jopejskim możecie przeczytać tutaj, wrzucam też zdjęcie butelek w pełnej rozdzielczości abyście mogli przeczytać szczegółowe informacje, które Arek zamieścił na etykietach 🙂
Docencie kochany pamiętam jak Ci tą skrzyneczkę woziłem w plecaku bo zapomniałeś ją zabrać pierwszego dnia 😉
No widzisz jaki dobry uczynek zrobiłeś 😉 Dzięki!