bj2016Tegoroczna Bracka Jesień upłynęła pod znakiem świętowania 170 rocznicy uwarzenia pierwszej warki w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Z tej okazji wypuszczono na rynek specjalną edycję jubileuszowego portera leżakowanego 18 miesięcy. Gdy wiosną tego roku miałem okazję spróbowania wersji bez dodatków, stwierdziłem, że piwo jest idealnie ułożone i nie ma już przy nim co kombinować. I że za rocznicową butelkę spokojnie można będzie liczyć 15 złotych. Decyzja włodarzy browaru była jednak taka, by na 170-lecie zrobić coś extra. Do piwa powędrowała zatem suszona śliwka i płatki dębowe, a samo piwo miało być sprzedawane w butelce z kabłąkowym zamknięciem i w zestawie z dedykowanym pokalem. To co wywołało żywe reakcje w piwnym światku, to cena jaką ustalono za zestaw czyli okolice 65-70 zł.  Rynek zweryfikuje czy to słuszne posunięcie, bo o ile ze sprzedażą 16 tys. butelek nie powinno być problemu, to ten ruch browaru jest dość mocno kontestowany. Portera spróbowałem w wersji beczkowej i wydał mi się likierowy, trochę zbyt słodki jak na mój gust. Wrażenia z degustacji i rozmowę z piwowarem cieszyńskiego browaru, Dominikiem Szczodrym, możecie obejrzeć tutaj. Warto zaznaczyć, że porter został rozlany tylko do 15 beczek więc spróbowanie go w tej postaci jest nie lada wyzwaniem. Po Brackiej Jesieni zresztą chyba już niewiele z tego zostało i pozostaje wersja butelkowa.

Co poza tym? Oczywiście świetna impreza na terenie zabytkowego browaru. Rok temu zwiedzaliśmy jego zakamarki, tym razem zajrzeliśmy do uruchomionego na początku roku działu butelkowania. Tak jest, piwo z Cieszyna nie jeździ już cysternami na butelkowy rozlew do Żywca. Niedługo pojawi się osobny post w tym temacie.

Jak co roku na Brackiej wystawili się rzemieślnicy, można więc było popróbować zarówno nowości jak i rzeczy znanych i lubianych 🙂 Oto najlepsze piwa spośród tych które spróbowałem na tej edycji:

l1950591BroKreacja – The Nurse. W aromacie na pierwszym planie banan, w tle goździk. W smaku świeże, rześkie, wytrawne. Idealny wręcz hefeweizen. Fermentowane płynnymi drożdżami FM41 Gwoździe i banany z polskiego Fermentum Mobile. Hefeweizen to wciąż mało popularny wśród polskich rzemieślników styl, ale nie ma się co dziwić skoro zagraniczne zamienniki (białoruski Kult czy czeski Primátor) są dostępne praktycznie za grosze.

l1950765Widawa – This is Pils! (Single hop Waimea). Następca klasycznego już, cenionego przeze mnie Simcoe Pils czyli pierwszego polskiego nowofalowego lagera. Zarazem kontynuacja serii This is Pils! czyli pilsów chmielonych jedną odmianą. Pierwszym był pils z amerykańskim Cashmere ale niespecjalnie mi podpasował (cebulowe motywy o ile dobrze pamiętam). Tym razem jest świetnie. Cytrusowo-żywiczny aromat, w smaku idealny balans ze średnio intensywną, krótką goryczką. Czyste, super pijalne.

l1950934Fabrica Rara – Pepper. APA z zielonym pieprzem nie jest nowością, próbowałem je już w lutym i zrobiło na mnie świetne wrażenie. Teraz było podobnie – fantastyczny, świeży i rześki aromat pochodzący od nowofalowego chmielu i pieprzu. W smaku natomiast optymalna grejpfrutowa goryczka i ładnie podbity cytrus. Najlepsze piwo Fabrica Rara? Zdecydowanie!

l1950691Bonusowo warto wspomnieć jeszcze o jednym piwie, które mnie wręcz zszokowało. Imperialna IPA od Re-Craft poraziła mnie motywami krówki, toffi i karmelu. Ale luklaz, czyli Łukasz Łazinka, piwowar Re-Craftu naprowadził mnie na właściwy trop – kajmak!!! Tak jest, jeśli chcecie spróbować kajmaku w piwie to IIPA z Re-Craft jest najlepszym wyborem! Luklaz zarzekał sie, że taki właśnie efekt chciał osiągnąć 🙂

Podsumowując – półtora dnia Brackiej Jesieni zleciało momentalnie i trochę szkoda, że tak krótko trwała ta impreza. Z drugiej strony fajnie jak festiwal pozostawia niedosyt, a nie wyłącznie zmęczenie zbyt licznymi degustacjami 😉 Zatem obowiązkowo widzimy się na Brackiej Jesieni 2017!

Dzień pierwszy

 Dzień drugi

6 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s