PierwszyChmielKentaki czyli Krzysiek Kulec z Tarnobrzegu to jeden z bardziej przeze mnie cenionych piwowarów w Polsce. W swoim domowym browarze „Pierwszy Chmiel” kieruje się zasadą: najważniejsza jest intuicja i spontaniczność. Szczegółowe wyznaczniki stylu, projektowanie piwa, obliczanie parametrów – to nie jego bajka. Nawet jeśli ma opracowaną recepturę, to uważa że w trakcie warzenia zawsze można ją zmodyfikować. Dane mi było pić niesamowite piwa od Kentakiego: Brzeszczotem Po Jajach (Wheat AIPA z chili), Koniec Wakacji (Pale Ale), XX (100% wędzone), KKML (Barleywine), Urok Grawitacji (Porter Bałtycki). Teraz przy okazji rzeszowskiego Craft Beerweek przeprowadziliśmy degustację czterech kolejnych piw: Siur (Wild IIPA), Ruda Ma Jaja (100% Rye AIPA), Mucha Nie Siada (Smoked Porter/Stout) oraz Ciemna Strona (100% Peated RIS). Udział biorą: Kentaki, Docent oraz Jacek Michna ze Starego Browaru Rzeszowskiego.

2 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s