Debiut Miesiąca – kwiecień 2015
Zgodnie z przewidywaniami z zeszłego miesiąca padł historyczny rekord. W kwietniu mieliśmy zawrotną liczbę 108 nowych piw! Na ten wynik złożyły się po pierwsze dwie imprezy będące katalizatorami nowości – […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Zgodnie z przewidywaniami z zeszłego miesiąca padł historyczny rekord. W kwietniu mieliśmy zawrotną liczbę 108 nowych piw! Na ten wynik złożyły się po pierwsze dwie imprezy będące katalizatorami nowości – […]
Zgodnie z przewidywaniami z zeszłego miesiąca padł historyczny rekord. W kwietniu mieliśmy zawrotną liczbę 108 nowych piw! Na ten wynik złożyły się po pierwsze dwie imprezy będące katalizatorami nowości – Beer Geek Madness oraz Warszawski Festiwal Piwa. Po drugie i to napawa wielką radością – powitaliśmy na rynku aż pięć nowych browarów! Mamy zatem rzemieślnicze Nepomucen ze Szkaradowa pod Miliczem oraz wrocławską Profesję. Dodatkowo browary w typie restauracyjnym serwujące piwo na miejscu: Miedziankę, Przystanek Tleń oraz Pałacyk Łąkomin. To kolejny po marcu miesiąc z kilkoma debiutującymi browarami i cieszy, że nadrabiamy w ten sposób posuchę z początku roku. A Polski Craft w miejscu nie stoi i serwuje nam piwa, które wytyczają nowe horyzonty. Takie jak Debiut Miesiąca kwietnia:
Piwo w stylu Sour Rye Pale Ale, 11,5° Blg, 4,3% alk.
„Sour is new hoppy!” – to hasło znamy od dawna i na rynku pojawiały się już kwaśne piwa, które zdobywały moje uznanie i wyróżnienia w Debiutach Miesiąca – John Sour z AleBrowaru oraz owocowe W Malinowym Chruśniaku i Cherryniaków z Bazyliszka. Jednak Kwas Alfa zasługuje na uwagę z kilku powodów. Po pierwsze został on zakwaszony wyłącznie bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus bez udziału drożdży Brettanomyces. Dzięki temu piwo charakteryzuje się specyficznym, kwaśnym, lekko mlecznym aromatem charakterystycznym chociażby dla Berliner Weisse. W smaku treściwe wskutek udziału żytniego słodu oraz odpowiednio kwaśne. Miałem pewne uwagi co do zbyt stonowanej kwaśności w wersji beczkowej ale po trzeciej w czasie degustacji nie mam zastrzeżeń – jest kwaśno! Kwas Alfa zasługuje też na uwagę z powodu kooperacji z jedną z czołowych craftowych europejskich inicjatyw – duńskim To Øl. Jak widać Tobias Jensen zasugerował właściwy styl i odmianę bakterii użytych do zakwaszenia piwa. Zresztą sami zobaczcie jak wyglądało warzenie tego piwa w Zawierciu!
Degustacja piwa na YouTube oraz ocena
Podobnie jak miesiąc temu wyróżnione przeze mnie piwa prezentują imponujący przekrój stylistyczny pokazujący, że polscy rzemieślnicy nie boją się eksperymentów. Co my tu mamy? Dziki ejl z wiśniami, dziko-kwaśny RIS z jagodami goji, wędzony stout, grodziskie, saison. Nawet poczciwe AIPA występuje już z dodatkiem herbaty, słodów wędzonych i chili, w końcu w formie leżakowanej w beczce po Jacku Danielsie. Szczerze mówiąc uwzględniłbym tu jeszcze kilka piw z ogólnej listy ale poziom w kwietniu był naprawdę wysoki i wyróżnione piwa to prawdziwe perełki 🙂
Wydaje mi się, że w kwietniu osiągnęlismy apogeum liczby premier i ponownie do setki dobijemy (lub ją przekroczymy) jakoś w okolicach końca roku. Tempo może trochę osłabnie co nie znaczy, że w maju nie będzie tych standardowych 60 nowych piw w miesiącu 🙂
Pozostałe premiery kwietnia 2015:
AleBrowar/Birbant (Zarzecze) – Kiss The Beast
Amber – Po Godzinach Altbier
Artezan – Mera IPA, Czarny Kamaz, Star Cysterna
Bazyliszek – WKD Grodzisk, Jelonki, Cud nad Wisłą
Bednary – Ale Siekiera, Hop Artifact, Filemon, Bonifacy
Bierhalle Łódź – Doppel Weizenbock
Birbant (Zarzecze) – Belgian Blond, Old Ale
Brofaktura – Black Jack, Ta-Ra-Da-Jka
Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Mózg, Bez Sensu
Browar Stu Mostów – Nigredo
Chmielarium (Zodiak) – Szczwany Lis
Chmielogród (Witnica) – Kulawy Ork
Doctor Brew (Bartek) – Saxy Berry, Azzaca Single Hop IPA
Dukla – Dziedzic Pruski, Bawidamek
Fabryka Piwa (Marysia Szczyrzyc) – Happy Hours, Summer Memories, Deep Space
Faktoria (Zodiak) – Geronimo
Haust – Amber Rye Ale
Inne Beczki (U Koníčka) – Pardon My French, Zissou
Kingpin (Zarecze) – Turbo Geezer, Lunatic
Kraftwerk (Reden Świętochłowice) – Citrinitas
Księży Młyn – Pałacowe
Mały Kurek (Słociak) – Szach Mat
Mason (Tarczyn) – Rubedo
Miedzianka – Górnik, Cycuch Janowicki, Rudawskie
Nepomucen – Pale Ale, Brown Ale, Amber Ale, Żytnie Wędzone IPA, Dry Stout, Grodziskie
Nowy Browar Szczecin – Koźlak
Olimp (Wąsosz) – Eurydyka, Panakeja
Pałacyk Łąkomin – Polskie Ale, Pils Niemiecki, Foreign Extra Stout, Koźlak
Perun (Wąsosz) – Trzy Zorze
Pinta (Browar Na Jurze) – TakAHaka
Pinta/Braserie du Pays Flamand (Braserie du Pays Flamand) – Księżniczka Wiosny
Piwna – American Wheat
Piwne Podziemie – Burning Ryenbow, Foxy Brown, Smash-Golden Promise/Columbus
Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Albedo
PiwoWarownia (Marysia Szczyrzyc)– Hop Session, Flower Piwer, Czarna Mańka
Podgórz – Sheldonada
Pol A Czech (Letohradský Jelen) – SyCiSiMa
Pracownia Piwa – Magic Dragon, Urodzinowe
Pracownia Piwa/ SzałPiw (Wąsosz) – 5
Profesja – Bursztynnik, Bard, Alchemik
Przystanek Tleń – Pils, Pszeniczne, Marcowe, Na Miodzie Gryczanym
Raduga (Zodiak) – Key Largo
Reden Chorzów – Coffee Milk Stout
Reden Świętochłowice – The Kindest Of Ales, Krzyż Południa
Spirifer (Witnica) – Giro
Stara Komenda – Stout Czekoladowy
Staropolski – Ciemne Monachijskie
Stary Browar Rzeszowski – Belgian Rye IPA
Sulewski – Amcar Beer
SzałPiw (Wąsosz) – Mgły Chwaliszewa
Trzech Kumpli (Trzy Korony Nowy Sącz) – Califia
Tumski – IPA
Waszczukowe/Raduga (Zodiak) – WIT-amina CH
Widawa – Barrel Aged Smoked Baltic Porter
Wrężel (Zarzecze) – American Amber Ale
Wyszak – Pils Niemiecki, American IPA, Robust Porter
Zadyma – American IPA
Zwierzyniec – Witbier
1 komentarz »