Zgodnie z przewidywaniami z zeszłego miesiąca padł historyczny rekord. W kwietniu mieliśmy zawrotną liczbę 108 nowych piw! Na ten wynik złożyły się po pierwsze dwie imprezy będące katalizatorami nowości – Beer Geek Madness oraz Warszawski Festiwal Piwa. Po drugie i to napawa wielką radością – powitaliśmy na rynku aż pięć nowych browarów! Mamy zatem rzemieślnicze Nepomucen ze Szkaradowa pod Miliczem oraz wrocławską Profesję. Dodatkowo browary w typie restauracyjnym serwujące piwo na miejscu: Miedziankę, Przystanek Tleń oraz Pałacyk Łąkomin. To kolejny po marcu miesiąc z kilkoma debiutującymi browarami i cieszy, że nadrabiamy w ten sposób posuchę z początku roku. A Polski Craft w miejscu nie stoi i serwuje nam piwa, które wytyczają nowe horyzonty. Takie jak Debiut Miesiąca kwietnia:

Pinta/To Øl (Browar Na Jurze) – Kwas Alfa

KwasAlfa

Piwo w stylu Sour Rye Pale Ale, 11,5° Blg, 4,3% alk.

„Sour is new hoppy!” – to hasło znamy od dawna i na rynku pojawiały się już kwaśne piwa, które zdobywały moje uznanie i wyróżnienia w Debiutach Miesiąca – John Sour z AleBrowaru oraz owocowe W Malinowym Chruśniaku i Cherryniaków z Bazyliszka. Jednak Kwas Alfa zasługuje na uwagę z kilku powodów. Po pierwsze został on zakwaszony wyłącznie bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus bez udziału drożdży Brettanomyces. Dzięki temu piwo charakteryzuje się specyficznym, kwaśnym, lekko mlecznym aromatem charakterystycznym chociażby dla Berliner Weisse. W smaku treściwe wskutek udziału żytniego słodu oraz odpowiednio kwaśne. Miałem pewne uwagi co do zbyt stonowanej kwaśności w wersji beczkowej ale po trzeciej w czasie degustacji nie mam zastrzeżeń – jest kwaśno! Kwas Alfa zasługuje też na uwagę z powodu kooperacji z jedną z czołowych craftowych europejskich inicjatyw – duńskim To Øl. Jak widać Tobias Jensen zasugerował właściwy styl i odmianę bakterii użytych do zakwaszenia piwa. Zresztą sami zobaczcie jak wyglądało warzenie tego piwa w Zawierciu!

Degustacja piwa na YouTube oraz ocena

Podobnie jak miesiąc temu wyróżnione przeze mnie piwa prezentują imponujący przekrój stylistyczny pokazujący, że polscy rzemieślnicy nie boją się eksperymentów. Co my tu mamy? Dziki ejl z wiśniami, dziko-kwaśny RIS z jagodami goji, wędzony stout, grodziskie, saison. Nawet poczciwe AIPA występuje już z dodatkiem herbaty, słodów wędzonych i chili, w końcu w formie leżakowanej w beczce po Jacku Danielsie. Szczerze mówiąc uwzględniłbym tu jeszcze kilka piw z ogólnej listy ale poziom w kwietniu był naprawdę wysoki i wyróżnione piwa to prawdziwe perełki 🙂

Birbant (Zarzecze) – Wild Wild East

WildWildEastOcena piwa

Dukla – Mała Czarna

MalaCzarnaOcena piwa

Kingpin (Zarzecze) – Mandarin

MandarinOcena piwa

Kraftwerk (Reden Świętochłowice) – Citrinitas

CitrinitasOcena piwa

Olimp (Wąsosz) – Sophia

SophiaOcena piwa

Piwne Podziemie – Małe Conieco

MaleconiecoOcena piwa

Piwne Podziemie – Rock’N’Rye

rocknryeOcena piwa

Pracownia Piwa – Saison Hey Now

SaisonHeyNowOcena piwa

SzałPiw (Pracownia Piwa) – Funky Cherry

FunkyCherryOcena piwa

Widawa – X Barrel Aged Nitro IPA

XOcena piwa

 

Wydaje mi się, że w kwietniu osiągnęlismy apogeum liczby premier i ponownie do setki dobijemy (lub ją przekroczymy) jakoś w okolicach końca roku. Tempo może trochę osłabnie co nie znaczy, że w maju nie będzie tych standardowych 60 nowych piw w miesiącu 🙂

Pozostałe premiery kwietnia 2015:

AleBrowar/Birbant (Zarzecze) – Kiss The Beast

Amber – Po Godzinach Altbier

Artezan – Mera IPA, Czarny Kamaz, Star Cysterna

Bazyliszek – WKD Grodzisk, Jelonki, Cud nad Wisłą

Bednary – Ale Siekiera, Hop Artifact, Filemon, Bonifacy

Bierhalle Łódź – Doppel Weizenbock

Birbant (Zarzecze) – Belgian Blond, Old Ale

Brofaktura – Black Jack, Ta-Ra-Da-Jka

Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Mózg, Bez Sensu

Browar Stu Mostów – Nigredo

Chmielarium (Zodiak) – Szczwany Lis

Chmielogród (Witnica) – Kulawy Ork

Doctor Brew (Bartek) – Saxy Berry, Azzaca Single Hop IPA

Dukla – Dziedzic Pruski, Bawidamek

Fabryka Piwa (Marysia Szczyrzyc) – Happy Hours, Summer Memories, Deep Space

Faktoria (Zodiak) – Geronimo

Haust – Amber Rye Ale

Inne Beczki (U Koníčka) – Pardon My French, Zissou

Kingpin (Zarecze) – Turbo Geezer, Lunatic

Kraftwerk (Reden Świętochłowice) – Citrinitas

Księży Młyn – Pałacowe

Mały Kurek (Słociak) – Szach Mat

Mason (Tarczyn) – Rubedo

Miedzianka – Górnik, Cycuch Janowicki, Rudawskie

Nepomucen – Pale Ale, Brown Ale, Amber Ale, Żytnie Wędzone IPA, Dry Stout, Grodziskie

Nowy Browar Szczecin – Koźlak

Olimp (Wąsosz) – Eurydyka, Panakeja

Pałacyk Łąkomin – Polskie Ale, Pils Niemiecki, Foreign Extra Stout, Koźlak

Perun (Wąsosz) – Trzy Zorze

Pinta (Browar Na Jurze) – TakAHaka

Pinta/Braserie du Pays Flamand (Braserie du Pays Flamand) – Księżniczka Wiosny

Piwna – American Wheat

Piwne Podziemie – Burning Ryenbow, Foxy Brown, Smash-Golden Promise/Columbus

Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Albedo

PiwoWarownia (Marysia Szczyrzyc)– Hop Session, Flower Piwer, Czarna Mańka

Podgórz – Sheldonada

Pol A Czech (Letohradský Jelen) – SyCiSiMa

Pracownia Piwa – Magic Dragon, Urodzinowe

Pracownia Piwa/ SzałPiw (Wąsosz) – 5

Profesja – Bursztynnik, Bard, Alchemik

Przystanek Tleń – Pils, Pszeniczne, Marcowe, Na Miodzie Gryczanym

Raduga (Zodiak) – Key Largo

Reden Chorzów – Coffee Milk Stout

Reden Świętochłowice – The Kindest Of Ales, Krzyż Południa

Spirifer (Witnica) – Giro

Stara Komenda – Stout Czekoladowy

Staropolski – Ciemne Monachijskie

Stary Browar Rzeszowski – Belgian Rye IPA

Sulewski – Amcar Beer

SzałPiw (Wąsosz) – Mgły Chwaliszewa

Trzech Kumpli (Trzy Korony Nowy Sącz) – Califia

Tumski – IPA

Waszczukowe/Raduga (Zodiak) – WIT-amina CH

Widawa – Barrel Aged Smoked Baltic Porter

Wrężel (Zarzecze) – American Amber Ale

Wyszak – Pils Niemiecki, American IPA, Robust Porter

Zadyma – American IPA

Zwierzyniec – Witbier

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s