Debiut miesiąca – maj 2014
W maju wyliczyłem 33 piwne premiery. Wychodzi na to, że nowości ciągle jest więcej niż dni w miesiącu, a to na dłuższą metę mało pocieszająca wiadomość dla wątroby. Niewątpliwy wpływ […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
W maju wyliczyłem 33 piwne premiery. Wychodzi na to, że nowości ciągle jest więcej niż dni w miesiącu, a to na dłuższą metę mało pocieszająca wiadomość dla wątroby. Niewątpliwy wpływ […]
W maju wyliczyłem 33 piwne premiery. Wychodzi na to, że nowości ciągle jest więcej niż dni w miesiącu, a to na dłuższą metę mało pocieszająca wiadomość dla wątroby. Niewątpliwy wpływ na ilość premier miała piąta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, gdzie debiutowała 1/3 piw z listy. Wyjątkowo lubię te zestawienia Debiutu miesiąca, gdzie mogę uwzględnić piwa z nowo powstałych browarów rzemieślniczych. W maju zadebiutował Browar Podgórz z okolic Rabki-Zdroju stworzony przez domowego piwowara Łukasza Jajecznicę i myślę, że będzie on mógł zaliczyć ostatnie tygodnie do udanych. A jakie piwo zasłużyło na tytuł Debiutu miesiąca?
Piwo w stylu Wild Ale 13° Blg, 5,5% alk. Pierwsze tego typu krajowe piwo na rynku, fermentowane drożdżami Brettanomyces. Nie jestem zbytnim fanem piw o charakterystycznym aromacie „stajni i zagrody”, które są efektem zastosowania drożdży tego szczepu. Jednak w przypadku Funky Bretta zaskoczyła mnie delikatność i wręcz finezja aromatu. Owszem, była tu przysłowiowa „końska derka” jednak była ona stonowana i nie przekraczała pewnej granicy. W smaku podobnie, „dzikość” piwa była wyczuwalna ale nie przesadnie, dodatkowo wspaniale uzupełniona została rześką, cytrusową owocowością. Po miesiącu miałem okazję degustować to piwo raz jeszcze, u samego autora czyli Jacka Materskiego. Tym razem piwo nabrało ciekawego kwaskowego charakteru, którego niektórym brakowało, a to przecież nie sour lecz wild ale. Jednakże lekka kwaskowość idealnie współgrała z dzikością brettów. Wiem, że Artezan nadal będzie eksperymentował z tego typu piwami i pozostaje mi tylko przyklasnąć temu kierunkowi.
Pełna ocena piwa na browar.biz
Na wyróżnienie natomiast zasłużyło piwo, którego aromat i pijalność podbiły podniebienie nie tylko moje, ale patrząc po komentarzach, całkiem sporej liczby miłośników piwa.
Wspaniały, intensywny aromat mango oraz cytrusów w połączeniu ze świetnym balansem czyni z tego piwa doskonałego przedstawiciela stylu american pale ale. Biorąc po uwagę, że zostało ono uwarzone właściwie chwilę po starcie Browaru Podgórz, tym większe brawa należą się tu piwowarowi Łukaszowi Jajecznicy!
W czerwcu prawdopodobnie będziemy obserwowali podobny wysyp nowości, ale na czas wakacji piwowarzy może dadzą nam chwilę wytchnienia. Póki co zagryzam zęby i mocno walczę, co byście wiedzieli, które z nowych piw warte jest spróbowania 😉
Pozostałe premiery maja 2014:
AleBrowar (Gościszewo) – Crazy Mike
AleBrowar (Gościszewo)/ Pinta (Browar na Jurze) – B-Day 2.0 Przewrót Mleczny
Bazyliszek (Pivovaria) – Pyza Na Polskich Dróżkach
Birbant (Witnica) – Robust Porter
BrowArmia Królewska – AIPA
Browarnia Sobótka Górka – PIWO 10
Brovarnia – American Wheat
Doctor Brew (Bartek) – Kinky Ale, American Weizen, American Witbier
Faktoria (Zodiak) – Peacemaker
Gościszewo – PILS Single Hop: Hallertau Mandarina Bavaria, BOCK Hallertau Cascade
Grybów – Pilsweizer Wujek Sam
Haust – American Brown Ale, Piwonauta, Cascadian Dark Ale
Ninkasi (Kowal) – N°6.A
Pinta (Browar na Jurze) – Oki Doki
Piwoteka (Pivovaria) – Ślepy Maks
Podgórz – Galaktyka Piwnix, Luzy Rajtuzy
Spirifer (Trzy Korony) – Samosierra
Świński Ryjek (Słociak) – Opolski Łącznik
T.E.A. Time Brewery – Kinga Vale
Ursa Maior – Rosa z Kremenarosa
Widawa/Kopyra – Czorny Miś
Widawa – Red Cloud IPA, Nowy Baran
3 Comments »