lubrowNajmłodszy trójmiejski browar otwarty został w lipcu 2013 r. Umiejscowiony jest dosłownie kilkadziesiąt metrów od Dworca Głównego PKP, w pomieszczeniach Restauracji Barbados. Do tej pory miejsce to było znane gdańszczanom raczej z odbywających się tam dyskotek, jednak właściciel Tomasz Lubocki zdecydował się poszerzyć ofertę lokalu. Wybór dostawcy instalacji padł na dobrze w Polsce znanego Kaspar-Schulza. Warzelnia o wybiciu 10hl została zainstalowana w centralnym miejscu głównej sali zaraz przy zejściu na niższy poziom. W piwnicy znajduje się parkiet taneczny wraz z dodatkowym barem, tam też za przeszkleniem postawione zostały tanki wyszynkowe. Leżakownia mieści się w oddzielnym pomieszczeniu poza lokalem i dysponuje dziesięcioma zbiornikami fermentacyjno-leżakowymi o pojemności 20 hl każdy.

Głównym piwowarem w Browarze Lubrow jest pan Zenon Niderla, mogący pochwalić się doświadczeniem w pracy w browarach m.in. w Rybniku, Ciechomicach, Wyszkowie, Tychach (Obywatelskim), Warce i w Warszawie. Specyfikę pracy w browarze restauracyjnym zna z kolei z radomskiej Pivovarii, gdzie pracował po odejściu znanego obecnie z Artezana Darka Doroszkiewicza. Pomocnikiem pana Zenona jest piwowar domowy Filip Paprocki.

Dzięki uprzejmości piwowarów spróbowałem dostępnych tu piw wprost z tanków. Najlepsze wrażenie wywarł na mnie dunkel noszący nazwę ‚Karmelickie’. Szkoda, że przed serwowaniem dodawany jest do niego miód w celu uzyskania słodkiego smaku. Przed tym zabiegiem to piwo aspiruje do najlepszego dunkla w kraju. Ciekawie wypadła IPA, Lubrow będzie pierwszym browarem restauracyjnym mającym ten styl w stałej ofercie. IPA o nazwie ‚Zachmielacz Trójmiejski’ charakteryzowało się intensywnym, dość słodkawym aromatem owoców tropikalnych. Smak był adekwatny do zapachu. Sporo tu owoców, jednak słodowa treściwość nie była kontrowana goryczką na odpowiednio wysokim poziomie. Piwo o najciekawszej dla mnie nazwie czyli SKM (od trójmiejskiej Szybkiej Kolei Miejskiej) w stylu Pils jest ciągle dopracowywane. Z trzech warek które spróbowałem, ta trzecia, najintensywniej chmielona najbardziej przypadła mi do gustu. Lubrow jako jedyny w Polsce warzy piwo w stylu Kellerbier. Nie jestem fascynatem tego stylu, ale po spróbowaniu dwóch warek stwierdzam że 5 tygodniowy czas leżakowania robi zdecydowaną różnicę na plus. Największym rozczarowaniem było piwo ‚Dominikańskie’ uwarzone specjalnie z okazji słynnego jarmarku. To pierwszy w Polsce ejl o tak niskim ekstrakcie – ok. 8-9° Blg. Niestety diacetyl wyraźnie określa charakter tego piwa.

Browar Lubrow zasługuje na uwagę przełamaniem sztampowej oferty browarów restauracyjnych w postaci jasnego, ciemnego i pszenicznego. Podoba mi się takie podejście i pozostaje mieć nadzieję, że dostępne tu piwa będą ciągle dopracowywane i że dunkel będzie dostępny też i w wersji niedosładzanej.

Od września 2013 roku warzeniem piwa w browarze zajmuje się rodzina Lubockich.

Piwo: Pils, India Pale Ale, Kellerbier, Dunkel z dodatkiem miodu, sezonowe

Browar Lubrow, Gdańsk, Karmelicka 1

http://barbados.net.pl

Recenzje na browar.biz

2 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s