Minibrowar zaliczający się do najmniejszych w kraju (wydajność 400 hl rocznie) ruszył w maju 2009 roku. Ulokowany jest w budynku Centrum Turystycznego Ziemi Szczyrzyckiej. Nieopodal znajduje się budynek browaru Cystersów […]
fot: Dariusz ‚dryx’ Dryja
Minibrowar zaliczający się do najmniejszych w kraju (wydajność 400 hl rocznie) ruszył w maju 2009 roku. Ulokowany jest w budynku Centrum Turystycznego Ziemi Szczyrzyckiej. Nieopodal znajduje się budynek browaru Cystersów – do połowy lat 90-tych funkcjonował tu ostatni browar klasztorny w Polsce. Można więc powiedzieć, że „Marysia” opiera się na silnych fundamentach browarniczej tradycji Szczyrzyca.
Warzelnia dostarczona przez austriacką firmę Dreher charakteryzuje się wybiciem 1.6 hl. Browar oferuje trzy rodzaje warzonego na miejscu piwa. Ich cena, podobnie jak w browarze przy hotelu Płock, należy do najniższych jeśli chodzi o polskie minibrowary. Różnica pomiedzy tymi dwoma lokalami jest jednak taka, że w „Marysi” znajdziemy szeroki wybór ciepłych dań w równie rozsądnych cenach. „Marysia” jest jedynym polskim browarem restauracyjnym nie zlokalizowanym w mieście i miejmy nadzieję, że będzie przecierać szlak dla kolejnych tego typu przedsięwzięć.
3 Comments »