Minibrowar Kowal jako jedyny w Polsce umiejscowiony jest w budynku browaru przemysłowego. Mowa o XIX-wiecznym browarze działającym jako Koszaliński Browar Spółki Akcyjnej, a po I wojnie światowej włączonym w skład koncernu Richarda Rückfortha. Po przejęciu miasta przez Polskę po II wojnie światowej browar był częścią Koszalińskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych. W latach 1990-2009 funkcjonował tu Browar Brok, po czym został kupiony przez spółkę Van Pur posiadającą m.in. przemysłowy browar w Rakszawie.

Kowal otwarty został w październiku 2008 r. (niezależnie od browaru przemysłowego) jako kolejny polski browar restauracyjny wyposażony w urządzenia firmy Kapar Schulz. Tak jak i w Brovarnii Gdańsk, warzelnia charakteryzuje się  wybiciem 10 hl. Wnętrze należy do czołówki najbardziej ciekawych i najbardziej sprzyjających piwnym posiedzeniom pomieszczeń. Warto zwrócić uwagę na tak fascynujące rekwizyty jak czoło parowozu wmurowane w ceglaną ścianę, siedziska w wielkich drewnianych beczkach leżakowych czy zawieszone nad barem korytko brzeczkowe (znane też jako korytko granta). Życzyłbym sobie, by kolejne powstające polskie browary restauracyjne wzorowały się wystrojem (i też swojską nazwą) właśnie na koszalińskim Kowalu.

Piwo: Jasne, Ciemne, Pszeniczne, Mocne-Bock, Miodowe

Minibrowar Kowal, Koszalin, Grunwaldzka 1A

www.minibrowarkoszalin.pl

Recenzje na browar.biz

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s