Wysokie ekstrakty są ostatnio w modzie. Coraz wyższy balling, kolejne próby z piwami wymrażanymi, pierwsze komercyjne jopejskie. Ekstraktowy wyścig zbrojeń trwa. Browar Maryensztadt mieszczący się w Zwoleniu postanowił zająć zdecydowane […]
Wysokie ekstrakty są ostatnio w modzie. Coraz wyższy balling, kolejne próby z piwami wymrażanymi, pierwsze komercyjne jopejskie. Ekstraktowy wyścig zbrojeń trwa. Browar Maryensztadt mieszczący się w Zwoleniu postanowił zająć zdecydowane stanowisko w sprawie tworząc Projekt 30. Na początek poszedł imperialny porter bałtycki 30°, gdzie ekstrakt uzyskany częściowo został poprzez dodanie miodu spadziowo-gryczanego z niedalekiej pasieki. Kolejny strzał to Imperialny Barley Wine wzorowany na domowym piwie głównego piwowara Maryensztadtu Jakuba Piesio. Domowe piwo miało 32° blg! O Projekcie 30 rozmawiam z Kubą w browarze, jest też degustacja dwuletniego już imperialnego barley wine!
A pełna relacja z wizyty w Browarze Maryensztadt ukaże się już wkrótce 🙂
2 Comments »