MoGLepszego uczczenia Międzynarodowego Dnia Trzeźwości niż wizyta Redenów nie można było sobie wymarzyć 😉 Ta niezniszczalna ekipa imprezowała tydzień temu we Wrocławiu na BGM, potem w Warszawie na WFP a teraz powrócili raz jeszcze na kranoprzejęcie w Jabeerwocky. Luklaz i Promil to stara dobra gwardia jeszcze z czasów browar.bizu i z chłopakami nie trzeba owijać w bawełnę. Zatem do rzeczy – większość piw Redena warzona jest z odmianami chmielu, które dają słodki profil aromatyczny. Łatwo to było sprawdzić zatykając nos i próbując smaku, który słodyczy był pozbawiony. Jeśli ktoś lubi motywy słodkich owoców, a nawet lekkiej miodowości to ok, ja jednak gustuję w wytrawnych klimatach.

Co zatem z kranoprzejęcia mi podpasowało? Zacząć trzeba od sztandarowej Wielkiej Szychy, czyli jednego z z najlepszych polskich pilsów. Tym razem w piwie zabrakło bardziej zdecydowanej goryczki i słodowa pełnia wysunęła się na pierwszy plan. Miało ty wynikać z użycia polskich odmian chmielu od Pawła Piłata, w których jest trochę mniej alfakwasów niż w chmielu wcześniej używanym. Osławiony Bizon Bock powalał takiego amatora słodyczy jak ja swoim kajmakowym aromatem, za to w smaku był zadziwiająco dobrze nasycony i nawet półwytrawny. W końcu RIS robiony w Redenie pod specyfikację i na zamówienie Duńczyków, w którym niepodzielnie panowała lukrecja i brak odpowiedniego czekoladowego ciała. Czy to zatem oznacza że nie było co pić? Bynajmniej.

Absolutnie unikalnym piwem okazał się kooperacyjny z Jabeerwocky Master of Grains. Atrakcję stanowić tu miało użycie miliona odmian różnych zbóż ale okazało się, że całą robotę zrobiły wyizolowane z dzikusów duńskie drożdże o nazwie Munkebo 004. Ich użycie dało w piwie motywy agrestu, białej porzeczki i ananasa, a całość była lekko kwaskowa. Bardzo fajne piwo na pięć podejść jednak za szóstym miałem ochotę już na coś innego. Z pomocą pośpieszył KaffirAPAaaa. Niesamowicie aromatyczne piwo z dodatkiem liści limonki sprowadzonymi z Tajlandii. A gdy zerżnąłem Master of Grains z KafirAPA to już powstał trunek wręcz doskonały!

Chłopaki chyba się nie obrażą się gdy ujawnię kilka newsów. Po pierwsze, będzie fajna polsko-czeska akcja z piwem warzonym w tym samym czasie w dwóch browarach. Porównanie piw w tym samym stylu i odmianach chmielu ale na innych słodach i wodzie będzie intrygujące. Niedługo trafi do sprzedaży german wheat ale na nowej odmianie niemieckiego chmielu, który ma podobny profil do amerykańskiego Amarillo. A podsumowujący news jest taki, że w Redenie wkrótce nastąpi wizerunkowa zmiana. Warto zatem trzymać rękę na pulsie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s