WBPwiZa nami pierwsza bitwa drugiego sezonu. Można powiedzieć, że sukces jest. Limitowana liczba 60 miejsc dla chętnych została wyczerpana na cztery dni przed wydarzeniem. Przestronna Beerokracja okazała się bardzo dobrym miejscem na taką imprezę – obyło się bez tłoku i ścisku. Nowością w obecnym sezonie jest pojedynek trzech piwowarów – rozmowę z nimi i degustację przyniesionych przez nich piw mogliście obejrzeć w zapowiedzi. No dobrze, ale jak ich staż i umiejętności sprawdziły się w stylu, który był wyznaczony na inauguracyjną bitwę? Ja postanowiłem sobie utrudnić i przeprowadziłem ślepy test, aby nie sugerować się nazwiskami. Tutaj podaję już wrażenia przypasowane pod zawodników:

Wojtek Trześniowski – bardzo aromatyczne, cytrusowe. Goryczka w pierwszym wrażeniu intensywna, może aż za bardzo jednak z czasem dobrze się układa. Podejrzewam, że to piwo swoje optimum będzie miało za jakieś dwa tygodnie.

Marcin Senderski – aromat owoców tropikalnych, goryczka co najwyżej średnio intensywna. Całkiem niezła AIPA, White IPA niekoniecznie. Niestety po pewnym czasie w zapachu wychodzi klej do tapet/ farba emulsyjna.

Jasiek Brenner – piwo o zdecydowanie cytrynowym charakterze, łagodne, nawet zbyt łagodne w odbiorze. Goryczka praktycznie niewyczuwalna, mi bardziej podchodziło pod wita.

Chciałem jeszcze na spokojnie powtórzyć degustację ale okazało się, że wszystkie piwa zostały zagospodarowane…

Ostatecznie zagłosowałem na Wojtka, taki też był werdykt publiczności. Stosunek głosów rozłożył się następująco: Wojtek 34 głosy, Jasiek 29 głosów, Marcin 12 głosów. Ciekawostką jest to, że drugi w kolejności czyli Jasiek będzie miał szansę przejść do kolejnej rundy w ramach rozwiązania lucky looser znanego chociażby z Turnieju Czterech Skoczni 🙂

Kolejna bitwa już 4 kwietnia w Sketchu, a oceniać będziemy piwa w stylu Black IPA!

2 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.