SzałPiw w Hoppiness
Ekipa poznańskiego SzałPiwu czyli Wojtek, Janek i Sebastian zjawili się 29 stycznia w warszawskim Hoppiness aby zaprezentować porządnie wyleżakowanego quadruppla o nazwie Fest Buba. 25° Blg i 11% alko budzi […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Ekipa poznańskiego SzałPiwu czyli Wojtek, Janek i Sebastian zjawili się 29 stycznia w warszawskim Hoppiness aby zaprezentować porządnie wyleżakowanego quadruppla o nazwie Fest Buba. 25° Blg i 11% alko budzi […]
Ekipa poznańskiego SzałPiwu czyli Wojtek, Janek i Sebastian zjawili się 29 stycznia w warszawskim Hoppiness aby zaprezentować porządnie wyleżakowanego quadruppla o nazwie Fest Buba. 25° Blg i 11% alko budzi respekt, dlatego na samym początku zasugerowałem Eli by zaopatrzyła nas w solidną porcję wody 🙂 Fest Bubę miałem okazję próbować już na Lubelskich Targach Piw Rzemieślniczych ale wtedy była jeszcze nie ułożona. Co innego teraz – wyrazisty aromat śliwki, rodzynek, czekolady i lekkiego alkoholu. W smaku pełne, gęste o solidnym ale dobrze schowanym woltażu. Mamy tu powtórzony z zapachu motyw śliwki i rodzynek, całość jest dość słodka i chłopaki w kolejnych próbach będą dążyli do większego odfermentowania. Więcej na temat Fest Buby w materiale wideo.
Super niespodzianką było trzyletnie Flanders Grand Cru 16° Blg leżakowane 18 miesięcy w beczce po czerwonym winie. W zapachu miks octu i czerwonych owoców. Smak natomiast to rzecz jakiej jeszcze nie spotkałem. Wyrazista, mocna kwaśność na pierwszym planie przechodziła w zadziwiający posmak będący połączeniem orzecha, biszkoptu i chlebowości pochodzących zapewne od drewna. To piwo ma służyć do kupażowania i jego część będzie dodana do nowej edycji Duke of Flanders!
Cieszy mnie też niezmiernie, że wkrótce będzie nowa warka Kociambra czyli piwa będącego Debiutem Miesiąca w lipcu. Może przybliży nam choć trochę cieplejsze miesiące, choć zima z wysokimi ballingami nie jest taka zła 😉