Hanysy w Warszawie
Nie upłynęło wiele czasu od ostatniego spotkania z ekipą Redena i kontraktowego Kraftwerka na krakowskim Craft Beerweek, a znowu mieliśmy okazję na wspólne wychylenie kilku nowych piw. Co ja będę […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Nie upłynęło wiele czasu od ostatniego spotkania z ekipą Redena i kontraktowego Kraftwerka na krakowskim Craft Beerweek, a znowu mieliśmy okazję na wspólne wychylenie kilku nowych piw. Co ja będę […]
Nie upłynęło wiele czasu od ostatniego spotkania z ekipą Redena i kontraktowego Kraftwerka na krakowskim Craft Beerweek, a znowu mieliśmy okazję na wspólne wychylenie kilku nowych piw. Co ja będę się rozpisywał – spójrzcie na tablicę, która tego dnia obowiązywała w Samych Kraftach i sami zobaczcie ile tego było. Trzy nowe piwa oceniam w materiale wideo ale kilka słów o piwach zamieszczę od razu. Na pewno warto sięgnąć po delikatnie wędzoną pszenicę na polskich płynnych drożdżach z Fermentum Mobile. Tym razem aromat już jest jak najbardziej goździkowy z lekkim muśnięciem banana więc drożdże doszły do optymalnej formy. Piwem, przy którym spędziłem wieczór było M16 – dobrze pijalna, zbalansowana, rześka AIPA. Odradzam natomiast Południcę, no chyba że lubicie połączenie ciemnego piwa z przyprawą Maggi 😛 Wydarzeniem wieczoru miało być uwarzone wspólnie przez Reden i Kraftwerk piwo Zabobon i owszem, aromat jest tu całkiem złożony z typowymi dla brown ejla motywami połączonymi z delikatną wanilią od dębowych płatków sherry. Jednak smak jest dość mało głęboki i mało kompleksowy. Podejrzewam że leżakowanie może poprawić walory smakowe tego piwa, tym bardziej, że będzie ono butelkowane w szkło o pojemności 330 ml. A kolejnym moim podejrzeniem jest to, że w związku z dwukrotnym powiększeniem liczby tanków fermentacyjno-leżakowych w Redenie, może do tego browaru ustawić się wkrótce kolejka kontraktowców…
2 Comments »