GeezerKontraktowy Kingpin nie rozpieszcza nas zbytnio swoimi premierami. Od startu, który miał miejsce we wrześniu ubiegłego roku, świat ujrzały zaledwie trzy piwa. Teraz jednak nadszedł czas na kolejną pozycję, tak samo jak poprzednicy naładowaną przeróżnymi składnikami. Mamy zatem Geezera w typie Irish Espresso Stout 16,5°. Najciekawszym zabiegiem wydaje mi się dodanie kawy pod koniec gotowania brzeczki w postaci świeżo zaparzonego espresso. Do tego wanilia burbońska, laktoza oraz dębowe płatki whisky, a także wędzony torfem słód. Jak zagrało to połączenie? Zgodnie z tym, co chłopaki napisali na swoim profilu, temperatura ma znaczenie. Zresztą przecież nie tylko w przypadku tego piwa. W piwie zaserwowanym zaraz po nalaniu zwraca uwagę dominacja kawowej kwaskowości oraz zdecydowanej paloności. Dopiero po pewnym czasie wychodzi charakterystyczna, nadająca temu piwu kolejny wymiar, wędzona torfowość. Akcentów wanilii, laktozy i płatków nie przyuważyłem. Za miesiąc ma ukazać się „turbodoładowana” wersja tego piwa o ekstrakcie 19° Blg ze zwiększonym udziałem każdego z wymienionych składników.

Premiera Geezera miała miejsce właściwie w dwóch lokalach. Ta oficjalna odbyła się w Jednej Trzeciej i po kilku godzinach przeniosła się do Piwnej Sprawy. Ciekawe posunięcie, nie pozwalające się zbytnio znudzić. W obydwu lokalach podawano oczywiście gratisowe przekąski, a dodatkowo w Jednej Trzeciej można było zapodać sobie kofeinowego shota zrobionego z tego samego gatunku kawy (Yellow Bourbon), który użyty został w Geezerze. Dzięki takiemu posunięciu można było przesiedzieć przy piwie kolejną noc, a po krótkim śnie machnąć tę relację 😉

 I tradycyjnie już bonusowe wideo:

1 komentarz »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s