Czy tworzenie lokalu ze stoma kranami zakrawa na szaleństwo? W rozmowie z Michałem, właścicielem PDSL, PiwPaw, a teraz PiwPaw-Beer Heaven doszliśmy do wniosku, że większym wyzwaniem było przejście z dziesięciu kranów PDSL na prawie sześćdziesiąt w Pawiu. Teraz przeskok jest mniejszy ale mimo wszystko widok baru robi wrażenie. Powiedzmy sobie szczerze – widok jest surrealistyczny 🙂 Na ścianie nie udało się jednak zmiescić okrągłej setki a „jedynie” 91. Pozostałe 9 miało pierwotnie być uzupełnione pompami ręcznymi, a obecnie kolumnami kranowymi na barze. Czy uda się utrzymać odpowiednią rotację na takiej ilości kranów? Zobaczymy. Miejsce na reprezentacyjnej ulicy Foksal jest atrakcyjne, choć widok Bentleyów i BMW parkujących pod lokalem tworzy pewny dysonans z tym piwnym kombinatem. Chłodnia oczywiście jest. Urządzona została w części dawnego bankowego skarbca w podziemiach. Swoją drogą to pierwszy przypadek, by bank oddał pole pod knajpę, a nie odwrotnie. Rozbiórka skarbca była jednak prawdziwą mordęgą, która opóźniła otwarcie o dobre kilka tygodni. Miejsca jest całkiem sporo, a są tutaj dwa poziomy. Nie można nie wspomnieć o zabytkowym fresku pamiętającym czasy legendarnej Kameralnej, w której przesiadywała artystyczna bohema wczesnego PRLu z Hłaską i Tyrmandem na czele. Ciekawe czy podobnie jak na Parkingowej, lokalizacja na Foksal czynna będzie non stop. Na razie lokal jest jeszcze na rozruchu i „pełne moce” osiągnie wkrótce. Aha, jakby co to pierwszym piwem tu polanym było Psycho IPA z Bazyliszka – 17 września jakoś o 17-tej 😉
Piwa Paw – Beer Heaven, Warszawa, Foksal 16
www.facebook.com/piwpawfoksal
Recenzje na browar.biz
Dodaj do ulubionych:
Polubienie Wczytywanie…
Podobne
Wrocławska Kontynuacja była pierwsza w przerabianiu banku na pub. Chłodnię też mają w byłym skarbcu.
Kontynuacja ma chłodnię w byłym skarbcu bankowym ale samo pomieszczenie na parterze bankiem nie było
Holy shit goddamn, że się tak wyrażę po zagranicznemu. U mnie w „mieście” to nawet jednego porządnego kranu nie ma 😐
Lokal wymiata 🙂 Te krany naprawdę robią wrażenie.
W artykule jest napisane, że w lokalu są dwa poziomy. Czy chodzi o chłodnię, bo szczerze to nie zauważyłem w lokalu żadnych schodów?
pozdrawiam
G.
PS Zapis „17-tej” jest niepoprawny. Do liczebników nie dopisujemy końcówki fleksyjnej (źr. http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/zapis-cyfrowy-liczebnikow-porzadkowych;982.html )
Michał mówił, że docelowo na poziomie chłodni ma być urządzona kolejna sala. Widocznie na tę chwilę na parterze jest dość miejsca.
PS. Przestudiuję kwestię pisowni w wolnej chwili 😉
Omg, nie umiem sobie wyobrazić jak oni zrobią by tak ogromna ilość kranów funkcjonowała. Jaram się i już kombinuję kiedy się tam wybrać 🙂
Ten pub nie może zytrzymać dłużej niż kilka miesięcy. Bezczelna obsługa, z tych 90 czy 100 piw do picia nadaje się max. 10. Brak menu.