Obserwując coraz większa liczbę nowych piw i piwnych inicjatyw na rynku, zdecydowałem się na stworzenie nowej kategorii, a mianowicie Debiutu miesiąca. Tytuł otrzymywać będzie najlepsze ze spróbowanych przeze mnie nowych piw w danym miesiącu. Dodatkowo zestawienie wszystkich premier umożliwi większe ogarnięcie tego nawału nowości. A więc zaczynamy od stycznia!

Pracownia Piwa – Hoppy New Year

hny

Piwo w stylu American India Pale Ale, 16,6° Blg, 7,3% alk, 85 IBU. Sztandarowe ‚rewolucyjne’ piwo, które o dziwo, nie stanowi stałej pozycji w portfolio Pracowni Piwa. Tomek Rogaczewski przed uruchomieniem browaru mówił, że chcą warzyć piwa sesyjne, o niewyśrubowanych parametrach, przy piciu których można spędzić cały wieczór. A przyznać trzeba, ze AIPA sesyjnym stylem absolutnie nie jest. Jednak rzemieślnicy z Krakowa postanowili zmierzyć się i z tym wyzwaniem i zapowiedzieli, że raz w roku zaprezentują własną interpretację tego stylu. Hoppy New Year okazało się być piwem o mocnym aromacie i posmaku owoców tropikalnych. Oczywiście w przypadku AIPA obowiązkowa jest dobrze zaznaczona goryczka, która w przypadku Hoppy New Year jest intensywna, lecz nie zalegająca. Piwo spotkało się z tak dobrym przyjęciem, że Pracownia zapowiedziała ponowne jego uwarzenie jeszcze w tym roku.

Pełna ocena piwa na browar.biz

Pozostałe premiery stycznia 2014:

Artezan – Cymbopogon, Warmer

Birbant (Witnica) – American Brown Ale

Czenstochovia – Weizenbock

Jan Olbracht – Kupiec z Niderlandów

Kormoran – Plon Brązowy, Jabłko w piwie z miętą

Ninkasi (Kowal) – N*13.C

Pracownia Piwa – Smoked Cracow

Stara Komenda – Altbier

Ursa Maior – Blonde Palisade

Wrzos – Bursztynowe Pszeniczne, Porter

2 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s