Pracownia Piwa w roku 2014 zaproponowała nam 31 nowych piw, z czego cztery uwarzone zostały w kooperacji. Nowe piwo pojawiało się praktycznie co dwa tygodnie, co jest drugim po Artezanie wynikiem jeśli chodzi o piwne premiery. Jednocześnie piwa Pracowni są częstym laureatem tytułu lub wyróżnień w zestawieniach Debiutu Miesiąca. Rok 2014 Pracownia postanowiła zakończyć trzema nowymi piwami oraz jednym powrotem. Zacznijmy zatem degustację!

L1470417Smoked Cracow Ho Ho Ho to już czwarta wersja naszego narodowego stylu czyli Grodziskiego. Pierwsza, klasyczna wersja swój debiut miała w styczniu 2014, potem pojawiła się wersja ciemna oraz z dodatkiem amerykańskiego chmielu Centennial. Wersja świąteczna uwarzona została z dodatkiem suszonych jabłek, wędzonych śliwek, suszonych morel oraz rodzynek. Po nalaniu widzimy mętną słomkową barwę i ładną czapę gęstej piany. W aromacie intensywna wędzonka i…tyle. W smaku podobnie, charakter określany jest przez wyraźną wędzoność. Rzeczonych owocowych dodatków właściwie kompletnie nie czuć. Piwo jest rześkie, wysoko wysycone. To bardzo dobre Grodziskie, a owocowy wsad podbił co najwyżej wędzony charakter tego piwa. Może i dobrze 🙂

L1470437Dori II to kolejna wersja piwa uwarzonego przez Dorotę Chrapek, laureatkę Grand Championa Festiwali Birofilia w roku 2010. Ten Grand Champion był jednym z lepszych, o ile nie najlepszy. Żałuję, że nie udało mi się spróbować pierwszej wersji tego piwa, to jedyne jak na razie piwo Pracowni którego nie spróbowałem. Z radością więc powitałem wiadomość o powrocie tego piwa. Piwo ma ciemnozłotą barwę, całkiem obfitą pianę, która jednak redukuje się do obrączki. W aromacie wyczuwalna estrowa owocowość, natomiast ton w smaku nadają dwie rzeczy – słodycz oraz alkohol. Niestety to piwo diametralnie różni się od wersji GCH, która charakteryzowała się przyjemną owocowością i nieźle zaznaczoną goryczką. Tamto piwo, nawet po blisko dwóch latach przeterminowania smakowało dobrze! Obecna wersja jest dla mnie zbyt męcząca w smaku.

L14603103, jak sama nazwa wskazuje to trzecie piwo uwarzone wspólnie w Browarze Wąsosz przez Pracownię Piwa oraz SzałPiw. To ciekawa inicjatywa proponująca niestandardowe podejście do piwnych stylów. Co więcej, pierwsze piwo zdobyło tytuł Debiutu miesiąca w październiku. Tym razem piwowarzy postanowili zrobić piwo będące mariażem styli Dubbel oraz IPA. Ładna, delikatnie mętna rubinowa barwa nasuwa skojarzenie z Dubblem. To wrażenie pogłębia się przy powąchaniu piwa. Są tam suszone owoce, karmel, słód i bardzo delikatny akcent przyprawowy. W smaku w pierwszym odczuciu dość cierpkie i szorstkie, dodatkowo z porządną mocą. Lekka karmelowość zbalansowana jest tu goryczką, która jest dość mało przyjemna, trochę gryząca. Dodatkowo melanoidynowe posmaki powodują, że to piwo nie podbiło mojego podniebienia.

L1470454Na koniec piwo uwarzone po raz pierwszy prawie rok temu czyli Hoppy New Year, będące lauratem Debiutu miesiąca w styczniu. Wersja 2015 ma jasno rubinową barwę oraz, obfitą, drobnoziarnistą pianę. W zapachu właściwie bez różnic do wersji poprzedniej, jest tu przyjemny, intensywny aromat owoców tropikalnych. W smaku treściwe, owocowe w typie grejpfrutowym. Szczerze mówiąc piwo to zapewniło różne doznania smakowe w różnym czasie. Na premierze, która odbyła się 18 grudnia Hoppy New Year było wytrawne i pod tym względem odróżniało się od poprzednika. Jednak dwa tygodnie później nie miałem już wrażenia tak wyrazistej wytrawności. Piwo miało średnio intensywną goryczkę, lekką słodycz i rzeczoną wyraźną owocowość. Wystarczy powiedzieć, że właśnie przy tym piwie spędziłem większość sylwestrowej nocy. Hoppy New Year 2015!

4 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s