Borsuk to kolejne piwo duetu Tomek Kopyra/ Wojtek Frączyk. Tym razem „kolaboranci” zaproponowali nam dymionego portera. Takie piwo rzadko gości na krajowych półkach sklepowych i nie za bardzo wiadomo było, czego się spodziewać. Trochę obawiałem się cienkiego, tylko lekko wędzonego (wsutek użycia słodów Weyermanna) piwa o generalnie karmelowym charakterze. Znając jednak niechęć „kolaborantów” do mało wyrazistych piw wielce byłem ciekaw efektu. 15 września nastąpiła ogólnopolska premiera Borsuka, ja miałem okazję spróbować go w łódzkiej Piwotece Narodowej. Już sam wygląd rozwiał moje obawy. Piwo było nieprzejrzyście czarne, z drobną beżową pianą. W zapachu wyczuwalna paloność i kawowość, cechy jak najbardziej charakterystyczne dla stouta! Osobiście wędzonki nie wyczułem choć pojawiały się głosy, że jest obecna. A smak? Bardzo treściwy, palony z wyrazistą kwaskowatością. Według mojej oceny Borsuk to jeden z lepszych polskich…stoutów! Ale abstrahując od styli i gatunków najważniejsze, że to piwo jest po prostu smaczne!

Do Piwoteki trafiło również uwarzone w Widawie „Piwo Parowe”. Piwo prezentowało się wspaniale – złota barwa, odpowiednie zmętnienie plus drobna, obfita i trwała piana. Odniosłem wrażenie, że obecne jest w nim echo cytrusowości charakterystycznej dla innego piwa z tego browaru tzn. jasnego lagera chmielonego amerykańskim Simcoe. Ciekawa rzecz!

Tego samego dnia odbyła się prezentacja warzenia na małej instalacji skonstruowanej przez firmę Bromania z Otwocka. Firmę tworzy trzech młodych pasjonatów, którzy na zamówienie projektują i produkują sprzęt do produkcji piwa. Z rozmowy z nimi wynika, że może niedługo powitamy kolejny browar rzemieślniczy na rynku!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

2 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s