Spiż jest pierwszym polskim browarem restauracyjnym, otwartym w 1992 r. przez biznesmena i technologa browarnictwa Bogdana Spiża. Ulokowany jest we wnętrzach zabytkowego wrocławskiego Nowego Ratusza, dodatkowo w miesiącach letnich zasiąść można w piwnym ogródku. Dostępnych jest 6 rodzajów warzonego na miejscu piwa, do każdego z nich na życzenie dostaniemy gratisową pajdę ciemnego chleba ze smalcem co jest swoistym znakiem rozpoznawczym Spiża. Niechlubną rzeczą czynioną tutaj jest serwowanie lanego Tyskiego, rzecz w browarze restauracyjnym po prostu niedopuszczalna. Przez lata Spiż był atrakcją turystyczną, ale od roku 2005 kiedy to zaczęto otwierać kolejne browary restauracyjne miejsce to bynajmniej nie jest wymieniane jako warte stałych odwiedzin.
Piwo: Jasne pełne, Pszeniczne, Mocne, Karmelowe, Ciemne, Miodowe.
Spiż, Wrocław, Rynek-Ratusz 2
niestety piwo i jedzenie koszmarne:(
a ceny masakrycznie wysokie:)