Warzenie piwa do Starogardu Gdańskiego wróciło w roku 2016, po 47 latach od zamknięcia tutejszego browaru. Stało się to dzięki rodzinie Chajewskich, która postawiła okazały kompleks hotelowo-restauracyjny wraz z instalacją dostarczoną przez niemieckiego Kaspar Schulza. Budynek znajduje się niedaleko kolejowego dworca, więc miłośnicy transportu szynowego mogą być zadowoleni. Myślę, że zadowoleni mogą też być i miłośnicy piwnej klasyki. Takiego perfekcyjnego Pilsa w wersji niemieckiej nie piłem bodajże w żadnym minibrowarze w Polsce. Za piwa, głównie fermentacji dolnej odpowiada Artur Wasielewski, zdobywający doświadczenie w browarze i słodowni w Elblągu. Co ciekawe, Artur jest również znawcą lokalnej kuchni i w 2015 napisał książkę „Kulinaria żuławskie”. Artur okazał się świetnym przewodnikiem po browarze, a mnie osobiście zaskoczyła obecność w takim miejscu stacji uzdatniania wody czy linii rozlewniczej o wydajności 3 tys. butelek na godzinę. Jak mówił właściciel, Michał Chajewski, inwestycje w rozbudowę browaru i chęć silniejszej obecności w regionie zaczęły się wkrótce przed lockdownem. Dzięki butelkom browar jest w stanie przetrwać obecną ciężką sytuację. Zachęcam do skorzystania z dostępnej wkrótce opcji wysyłkowej i skuszenie się na czystego, goryczkowego i wytrawnego Pilsa!

Zapraszam też na wideowycieczkę po Browarze Kociewskim!

Browar Kociewski, Starogard Gdański, Skarszewska 5

http://browarkociewski.pl

2 komentarze »

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.