Debiut Miesiąca – marzec 2021
Marzec zazwyczaj był miesiącem odmrażania sezonu festiwalowego. W tym roku oczywiście nie było o tym mowy. Jednak udało mi się wyrwać wraz z wesołą ekipą Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD na […]
Polskie rzemieślnicze piwa i browary, relacje z imprez i wydarzeń czyli wszystko to, co w świecie polskiego dobrego piwa najważniejsze
Marzec zazwyczaj był miesiącem odmrażania sezonu festiwalowego. W tym roku oczywiście nie było o tym mowy. Jednak udało mi się wyrwać wraz z wesołą ekipą Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD na […]
Marzec zazwyczaj był miesiącem odmrażania sezonu festiwalowego. W tym roku oczywiście nie było o tym mowy. Jednak udało mi się wyrwać wraz z wesołą ekipą Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD na wypad do PINTY na warzenie Grand Prix WKPD przez Michała Jarosińskiego. Przy okazji zrealizowałem materiał na budowie PINTA Barrel Brewing. Skoro o Pincie mowa, to nie można zapominać o dziesięcioleciu polskiej piwnej rewolucji, zapoczątkowanej przez uwarzenie w marcu 2011 Ataku Chmielu. Ja przy tej okazji otwieram inne, ale równie ciekawe piwo! Marzec i ciągnący się w nieskończoność lockdown sprokurował powstanie nowego cyklu na YT – Piwexu. To połączenie urbexu czyli miejskich eksploracji wraz z krótką degustacją. Zapraszam do zapoznania się z filmikami!
Ruszyło się trochę z nowymi browarami. W marcu warzenie rozpoczął restauracyjny Browar Brzeg oraz rzemieślniczy Browar Mikołajki. Powodzenia w tych trudnych czasach!
Tymczasem powitajcie pierwszy tytuł dla browaru ze Świętochłowic!
Hazy IPA. 14° Blg, 5,4 % alk.
Polish IPA kojarzyła się dotąd albo z karmelowo-łodygową wariacją albo dość nietypowymi gruszkowo-truskawkowymi nutami wnoszonymi przez polskie odmiany chmielu. Od momentu popełnienia przez ReCraft dwóch piw na chmielach od Pawła Piłata z Polish Hops, nic nie będzie już takie samo. Spośród wariantów na chmielach Książęcy/Zula oraz Zula/Exp2/20 to ten drugi wywarł na mnie mocne wrażenie.
To co się dzieje w aromacie przywołuje na myśl najlepsze ipki, buchające chmielem rodem ze Stanów czy Australii. Tropiki, ananas, nafta w natężeniu przyprawiającym o zawrót głowy. W smaku owsiana gładkość, wyczuwalna, wcale nie mała goryczka, w końcu delikatna słodycz. Ciekawe, kompleksowe piwo gdzie polskie odmiany chmielu powalają aromatem i dają przyjemną grejpfrutowość w smaku. Rewelacyjne piwo, w dodatku o względnie niewysokich parametrach, co jak wskazuje pewien mit, jakoby uniemożliwiało eksponowanie walorów zastosowanego chmielu.
Brawa dla Pawła Piłata za wyhodowanie tak wspaniałych polskich odmian i oczywiście dla ekipy ReCraftu, która z tak wielkim powodzeniem użyła ich w praktyce. Chapeau bas!
Oczywiście jest też i wideodegu, gdzie ReCraft pojedynkował się z innym kandydatem, również na polskich chmielach!
W wyróżnieniach niewiele pozycji ale widać, że w zalewie Double, Triple i Quad i prócz pierwszego wyjątku cenię piwa lekkie i sesyjne!