Browar Ukiel położony jest niedaleko największego z licznych olsztyńskich jezior i od niego właśnie wziął swą nazwę. Początki to rok 2017 kiedy to domowy piwowar Maciej Uszpolewicz rozpoczął warzenie w wyremontowanym budynku dawnego warsztatu samochodowego. Obecnie Maciejowi pomagają Kamil i Katarzyna, a sam teren zmienił się w przyjazny, sielski przysiółek. Mi najbardziej spodobał się pięknie zrewitalizowany budynek przedwojennej obory, teraz mieszczący uruchomioną zaledwie miesiąc wcześniej „degustatornię”. Po terenie przechadzają się koty, nazwane albo stylami piwa albo odmianami chmielu. Do tego jeszcze sad, z którego jabłek wyrabiany jest domowy cydr.

Oferta Browaru Ukiel to mariaż klasyki i nowej fali. Flagowcem jest West Coast IPA, ale w ofercie jest też marcowe, porter bałtycki, pszeniczne czy dry stout. Najważniejsze, że wszystkiego można spróbować na miejscu, w rzeczonej degustatorni. Pamiętać jednak trzeba, że prowadzona jest własnym siłami kadrowymi i otwarta jest w godzinach pracy browaru (pn-sb 9-17). Zapewne warto upewnić się wcześniej mejlowo czy będzie otwarta w trakcie Waszej wizyty.

Ja natomiast zapraszam na wideo z naszych odwiedzin w Browarze Ukiel!

Browar Ukiel, Olsztyn, Żurawia 81

www.ukielbrowar.pl

2 Comments »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.