Do tego miejsca warto zawitać z dwóch powodów. Przede wszystkim aby poczuć klimat średniowiecznych ceglanych piwnic z niesamowitym gwiaździstym sklepieniem. O ile z nadziemnej części dawnego Ratusza Staromiejskiego po wojnie została wypalona bryła, poddana rekonstrukcji w latach 70-tych XX wieku, to piwnice wyglądają na autentyczne. Sporo lokali już odwiedziłem, ale takiej esencji gotyku jeśli chodzi o gastronomię, jeszcze nie spotkałem.

Powód drugi to oczywiście piwo. A właściwie piwowar. Tomasz de Weyher warzy tu od samego początku czyli 2015 roku. I warzy zarówno restauracyjne standardy jak i ciekawsze pozycje z nowofalowego portfolio. Mi w trakcie wizyty posmakowało Bitter Ale. Wyobraźcie sobie piwo 10° Blg/ 3,5% alko z naprawdę porządną goryczką. Takich piw niewiele jest w wydaniu browarów rzemieślniczych, o restauracyjnych nie wspominając. Dla dociekliwych – tak, Tomasz warzy też i jest współwłaścicielem w Browar Stargard. Ciekawa sytuacja, jak widać zakazy konkurencji nie są w branży mocno restrykcyjne.

Dwa słowa o sprzęcie – pochodzi z firmy Andrzeja Gałasiewicza – warzelnia 5,5 hekto plus 9 tankofermentorów 10 hl każdy.

Wyszak jest przyjaznym miejscem dla tych, których z menu interesuje tylko piwo. Można usiąść przy barze, można zamówić sample (dość spore bo 200 ml) obecnych na kranie piw. I to wszystko w magicznym otoczeniu gotyckiego klimatu.

Browar Wyszak, Szczecin, Księcia Mściwoja II 8

http://browarwyszak.pl

2 komentarze »

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.