Co tam ciekawego wydarzyło się w marcu? Wydarzenia w piwnym światku lecą w takim tempie, że człowiekowi szybko ulatuje to, co działo się zaledwie w zeszłym miesiącu. Podsumujmy zatem moją aktywność: gościłem u Artezana sprawdzając (nie tylko) nowego Samca Alfa, wizytowałem nowy browar Przetwórnia Chmielu, rozmawiałem z Piotrkiem i Marcinem przy okazji objęcia patronatem Same Krafty przez Browar Trzech Kumpli, sprawdzałem co ciekawego do Wawy przywiózł Piotrek z Browar Wagabunda. No i tradycyjnie powitałem wiosnę i otworzyłem festiwalowy sezon przy okazji Beer Geek Madness!

W kwestii nowych browarów dzieje się dużo. Swoje duże gary odpalili domowi piwowarzy, i to zarówno z młodego pokolenia jak i też tego bardziej dojrzałego. Mamy zatem Browar Przełom z Białowieży (Piotr Czarny), Przetwórnię Chmielu z Książenic k. Grodziska Mazowieckiego (Łukasz Śledziński), w końcu na swoje przeszedł i Jacek ‚Jacer’ Domagalski w Browarze Milicz. Prócz tego pojawił się mały browar w Małomicach oraz restauracyjne w Płocku i Chorzowie.

A tytuł za marzec, chyba po raz pierwszy w dziejach Debiutu Miesiąca zgarnia nowa rynkowa inicjatywa!

 

Maltgarden (Bytów) – I’m Your Barista

Coffee Imperial Stout, 28° Blg, 12 % alk.

Maltgarden to projekt jednego z bardziej doświadczonych krajowych piwowarów w postaci Andrzeja Milera. Czy to premiera Grand Championa 2012 w jego wykonaniu, czy o wiele lat późniejszy Rockmill – Andrzej ciągle odznacza swój ślad na rzemieślniczej scenie.

Teraz przyszedł czas na Maltgarden. Jako pierwsze pojawiły się trzy warianty imperialnego portera, niedługo potem – trzy kawowe imperialne stouty. Trochę znamy już ten zabieg z Rockmilla i Bytowa. Były i warianty bazowego piwa starzonego w różnych rodzajach drewna, były i różne dodatki. Ale po raz pierwszy coś takiego pojawiło się w przypadku zastosowania kawy. Do trzech wariantów piwa powędrowały kawy z Meksyku, z Etiopii oraz Indii. Już sama ta idea zasługuje na uznanie.

Ale pomysł to jedno, wykonanie drugie. Całość odczuć można zobaczyć na wideodegustacji. Tutaj napiszę najważniejsze. Baza jest tu genialna. Dużo czekolady, gładziutkie, jedwabiste odczucie w ustach, dobra pełnia smaku, nienachalnie słodki finisz. Do tego perfekcyjnie wkomponowane, właściwie nieodczuwalne w nosie i na języku, dwanaście procent alkoholu!

Każda z zastosowanych odmian kawy wnosi tu swój charakter. Nie zdecydowałem się wyróżniać żadnej z nich, a całą serię traktuję jako całość. W serię włączam również edycję dostępną na BGM, która serwowana była z parzoną na miejscu przez Macieja Duszaka kawą odmiany Salwador Los Pirineos Espresso. Piwo to w głosowaniu publiczności uzyskało tytuł Beer Geek Choice.

Przytaczając klasyczne stwierdzenie „bawiąc uczy – ucząc bawi” apeluję o częstsze tego typu eksperymenty, uświadamiające spijaczom piwa, jaką różnicę robią poszczególne dodatki. I czy to będą poszczególne odmiany chmielu, kawy czy inne – pole do popisów dla piwowarów jest wręcz nieskończone.

A tutaj degustacja butelkowych wariantów I’m Your Barista

 

W wyróżnieniach wracamy do różnorodności. Niewątpliwy wpływ na bogactwo stylów miało Beer Geek Madness. Piwa, które tam miały premierę to 1/3 listy wyróżnień. Zwraca uwagę mocne wejście Maltgarden. Prócz Debiutu Miesiąca na liście znalazło się Wild Ale z malinami. Czy za jakiś czas będą dostępne wersje z różnymi owocami (jak to zrobił swego czasu Harpagan)? Zobaczymy!

Absztyfikant (Tumski) – Acid Rave

Ocena piwa

AleBrowar – Easy Pale Ale DDH Centennial BBC

Ocena piwa

AleBrowar/ Mad Driver – 100 aut stout

Ocena piwa

Artezan – Samiec Alfa 2019 Bourbon & Calvados

Ocena piwa

Beer Bros – Perry Porter

Ocena piwa

Funky Fluid (Gryf) – Hop-Hops DDH IPA

Ocena piwa

Maltgarden (Bytów) – Wild Side of Yeast

Ocena piwa

Palatum – Magenta

Ocena piwa

PINTA (Łańcut) – Bim-Bom

Ocena piwa

PINTA (Zarzecze) – Hazy Disco

Ocena piwa

Piwne Podziemie – Sweet Lemon

Ocena piwa

Szpunt (BeerLab) – Hot or Not

Ocena piwa

Trzech Kumpli (Zapanbrat) – Amok

Ocena piwa

Ziemia Obiecana – Piwesio

Ocena piwa

Ziemia Obiecana – Handluj Z Tym

Ocena piwa

 

 

Nowe browary:

 

                                                          

 

                                                         

 

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

                                                                                           

 

2 Comments »

Odpowiedz na Kaczka116 Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.