Pierwszy miesiąc nowego roku nie przyniósł większych zmian na rzemieślniczym rynku. Znów pojawiło się mnóstwo premier (niektórzy wypuścili w styczniu nawet 9 nowości i bynajmniej nie byli to debiutanci), jak co miesiąc wystartowali nowi kontraktowcy, pojawiły się nowe browary oraz lokale z rzemieślniczym piwem. Widać karuzela kręci się nadal, a „stabilny rozwój” to określenie chyba najtrafniej diagnozujące obecną sytuację.

Zanim o piwie które zdobyło tytuł, spójrzmy przez chwilę na browary, które zaczęły warzyć w styczniu. To restauracyjny Dobry Browar z Gniezna, łódzka Klubopiwiarnia, która po kilku miesiącach serwowania czeskiego piwa przechodzi na produkcję własną, w końcu koncentrujący się na lagerach Książęcy Browar Nysa. Wielce jestem ciekaw, czy koncepcja rzemieślniczego (a zatem nie taniego) lagera zdoła chwycić w roku 2018.

A kto dobrze rozpoczął nowy rok?

 

Szpunt/ Birbant (BeerLab) – Sour Force

Sour IPA, 15° Blg, 6 % alk.

Minęło 6 lat piwnej rewolucji, a na rynku wciąż rządzi jedno określenie – IPA. Styl, który podlega ciągłym modyfikacjom i ukazuje się w kolejnych wariantach. W zeszłym roku szczególnie dużo było tych spod znaku New England oraz Milkshake. A co z wariantem Sour ja się pytam? W sierpniu 2016 ukazało się świetne Sour Candy z Piwnego Podziemia (ówczesny Debiut Miesiąca zresztą), a potem właściwie zaległa cisza. Na szczęście początek tego roku w tym temacie przyniósł dwa piwa. Jedno od Golema, drugie od kooperacji Szpunt/Birbant. I to właśnie to drugie optymalnie wpasowało się w moje podniebienie.

Zacznijmy od prezencji. Na premierze jego mętność kojarzyła się wariantem New England. Po tygodniu było zadziwiająco klarowne, a jak trafiłem na koniec beczki znów było przyjemnie mętne. W tych zmianach najbardziej istotny był fakt, że absolutnie nie wpływało to na aromat. A ten nieustannie był rewelacyjny, mocno owocowy, kojarzący się z mandarynkami, brzoskwiniami. Za tym szła lekka żywiczność i egzotyczna owocowość. Citra i Mosaic świetnie tu zagrały.

A jak smak? W pierwszym łyku wyczuwalna rześka, stonowana cytrynowa kwaskowość oraz równie lekko zaznaczona goryczka w typie żółtych grejpfrutów/albedo. Do tego przyjemna odchmielowa cytrusowa owocowość, zauważalna soczystość i gładka tekstura, średnia pełnia, a na końcu fajne dyskretne szczypanie na języku. To piwo nie atakuje żadnym ze swych składowych i dzięki temu okazuje się zabójczo wręcz pijalne. Kilkakrotnie miałem przyjemność picia tego piwa i tylko raz skończyło się na dwóch z rzędu 🙂

Zobaczcie wywiad jaki przeprowadziłem na premierze Sour Force z ekipą Szpunta!

 

W kwestii wyróżnień widzę jedną prawidłowość – coraz trudniej piwowarom przychodzi uzyskanie piwa zaskakującego swym smakiem i dostarczającego niespotykanych wrażeń. Na szczęście patrząc na listę piw mających premierę w pierwszym miesiącu nowego roku, uzbierała się całkiem spora liczba piw, do których chętnie bym wrócił. Jakie zatem style zapunktowały? Oczywiście kolejne warianty IPA – hazy oraz oatmeal, niskoalkoholowe kwasy z owocami, belgijski tripel, amerykański żytni saison oraz coś z mocniejszej półki – torfowy imperialny stout, imperialny stout leżakowany w beczce po bourbonie Heaven Hill oraz odpowiednio podkręcony, poczciwy bałtycki porter!

 

Absztyfikant (Czarna Owca) – Frelka

Ocena piwa

Artezan – W Szkole Byłem Mistrzem w Pingla

Ocena piwa

Birbant (Zarzecze) – Porter

Ocena piwa

Hoppy Beaver (Beer Bros) – Urbi et Orbi

Ocena piwa

Piwne Podziemie – Take It Easy (Citra/Mosaic)

Ocena piwa

PINTA (Browar na Jurze) – Parritapa

Ocena piwa

Pracownia Piwa – All Inclusive

Ocena piwa

Przystanek Tleń/ Absztyfikant – Borem Lasem 2

Ocena piwa

Rockmill (Bytów) – Going Dark Heaven Hill BBA

Ocena piwa

Szpunt (BeerLab) – Eclipsed

Ocena piwa

Ziemia Obiecana – Luis

Ocena piwa

 

Nowe browary:

 

                                                        

 

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

                                                        

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.