Pamiętacie materiał nagrany z Jankiem Gadomskim z Alderaan Brewery? Mieliśmy w drugiej części testować mocne piwa ale stało się trochę inaczej. Spotkaliśmy się bowiem w Hoppiness na innej ciekawej degustacji. […]
Pamiętacie materiał nagrany z Jankiem Gadomskim z Alderaan Brewery? Mieliśmy w drugiej części testować mocne piwa ale stało się trochę inaczej. Spotkaliśmy się bowiem w Hoppiness na innej ciekawej degustacji. Przedmiotem testu miały być nowe słody od Viking Malt wędzone dymem z drzew owocowych. Piwem bazowym był Smoked Rye Ale z następującym zasypem: słód wędzony – 67%, słód żytni – 23%, słód abbey – 10%. Do chmielenia poszła Iunga i polski Cascade. Fermentacja drożdżami US-05. Na warsztat poszły następujące słody: wiśnia, czereśnia, brzoza, jabłoń oraz grusza. To jak wypadły piwa i które z nich okazało się najciekawsze dowiecie się z materiału wideo. Jednak od razu już powiem, że wieczór wygrało piwo również wędzone, ale po pierwsze wędzone buczyną, a po drugie był to imperialny stout 😛 Overheated R2D2 charakteryzował się intensywną bukową wędzonką w aromacie i smaku, świetnie komponująca się z czekoladową pełnią piwa. Niewiele mniejsze wrażenie zrobił Wild Trooper czyli wild raspberry fes będący optymalnym połączeniem wyrazistego malinowego charakteru i stonowanej dzikości na bazie solidnego stoutu.
Janek mówił, że szykuje się do obsadzenia wszystkich przyszłorocznych kategorii Grand Championa. Zdecydowanie będzie jednym z faworytów 🙂
1 komentarz »