Svalbard Bryggeri określa się mianem najbardziej na północ wysuniętego browaru świata. To rodzinny browar, którego powstanie wymagało wieloletnich zabiegów prawnych nad zmianą ustawy, które umożliwiły produkcję napojów alkoholowych na Spitsbergenie. W sierpniu 2015 polało się pierwsze uwarzone tu piwo. Puszki Svalbard Bryggeri z bieguna zimna przywiózł kuzyn Darek. Jaki poziom prezentują? Sprawdzamy wraz z Browarzycielem czyli Rafałem Kowalczykiem!
kolor? 2 EBC w górę 🙂 padłem 🙂
za internetem: „Alkohol w Norwegii – poprzez dyktaturę cenową państwa i podatki – znalazł się wśród produktów luksusowych, na równi z nieruchomościami, samochodami, biżuterią czy papierosami. Detaliczny rynek alkoholowy w Norwegii ogranicza się do 1 (słownie: jednej) spółki, której właścicielem jest rząd i która ma wyłączną koncesję na sprzedaż wyrobów zawierających pow. 4,75 % alkoholu. Taka struktura rynkowa w ekonomi nazywa się monopolem i do tej nazwy nawiązuje też nazwa państwowych butików – Vinmonopolet.”
To pewnie o to chodzi, że maja po 4,7%, żeby poniżej 4,75% było.