Cieszyński Browar Mieszczański to kolejny browar restauracyjny uruchomiony przez firmę Andrzeja Gałasiewicza. Zlokalizowany został w zabytkowej kamienicy, w której w 1900 roku otwarto pierwszą polską szkołę ludową w mieście. Inauguracja browaru nastąpiła 18 lutego 2012. Instalacja browaru to warzelnia firmy Dreher plus dwa fermentory (po 1,5 hl każdy) oraz trzy tanki leżakowe (po 1 hl). Piwo serwowane jest z kegów. Standardowa oferta odbiega nieco od innych browarów restauracyjnych gdyż przewiduje na stałe obecność piwa marcowego oraz pszenicznego ciemnego. Co z tego, skoro w trakcie mojej wizyty był tylko pils oraz pszeniczne jasne. Tutejszym piwowarem jest współwłaścicielka, pani Monika Badura. Trzeba dodać, że piwowarem początkującym, spodziewać się więc należy piw co najwyżej poprawnych. Chciałbym się mile zaskoczyć przy kolejnej wizycie w tym pięknym mieście, podejrzewam jednak, że smaczniejszy i tańszy ciągle będzie vojkovicki Koníček po czeskiej stronie…

Piwo: Pils, Ciemne, Pszeniczne, Pszeniczne ciemne, Marcowe

Cieszyński Browar Mieszczański, Cieszyn, Ks. I. Świeżego 6

www.mieszczanski.com

Recenzje na browar.biz

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s