Szczeciński browar otwarto we wrześniu 2011. Mieści się w zabytkowym budynku przyległym do zielonego, jakby położonego na uboczu Placu Batorego. W tej ciekawej, XIX-wiecznej budowli pierwotnie mieściła się Komendatura Garnizonu Wojskowego. Na parterze  Starej Komendy został umieszczony sprzęt browarniczy firmy Kaspar Schulz – warzelnia o wybiciu 2,5 hl oraz pomieszczenie fermentacyjno-leżakowe w którym znajduje się sześć unitanków oraz trzy tanki wyszynkowe. Na piętrze zastosowano motyw znany chociażby z niedawno otwartego minibrowaru Trzy Korony, a mianowicie galerię z której można podziwiać lśniące miedziane kadzie. Bardzo podoba mi się ceglany, surowy wystrój otoczenia warzelni. Podobno po wojnie znajdował się w tych pomieszczeniach firmowy warsztat firmy FIAT i dobrze, że kawałek tej atmosfery można znaleźć w Starej Komendzie. W niedalekiej przyszłości powinny zostać otwarte piwnice, może one też będą urządzone w takim stylu.

Pomysłodawcą, właścicielem i głównym piwowarem Starej Komendy jest Damian Kunach, połączenie rzadko spotykane w krajowych browarach restauracyjnych. Ze stałych piw chce on serwować jasne i pszeniczne, natomiast trzecie piwo ma być rotacyjne i stanowić wzbogacenie asortymentu. I rzeczywiście, piwo bursztynowe (11,8° Blg) okazało się być oryginalnym, pozbawionym słodyczy półciemnym piwem, jakiego nie spotkamy w ofercie naszych minibrowarów.

Piwo: Jasne, Pszeniczne, Bursztynowe

Stara Komenda Browar Szczecin, Szczecin, Plac Batorego 3

www.starakomenda.pl

Recenzje na browar.biz

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

3 komentarze »

  1. wyborne piwo dla każdego 🙂 dla mnie osobiście najlepsze pszeniczne ( ale z tego względu że jestem koneserem tego gatunku piwa ) 🙂

    Pzdr

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.